” Clara ” Pieter Feller & Tiny Fisscher

clara978942844118/2018

Pieter Feller & Tiny Fisscher, uitgeverij Droomvallei

Pieter Feller heeft al vele kinderboeken op zijn naam staan, waaronder de bekende serie over Kolletje. Tiny Fisscher is onder andere bekend van de mooie bewerking van  Alleen op de Wereld.  Samen zijn ze een serie over meidenvoetbal gestart en nu is er dus Clara.

Clara heeft een mooie hardcover die nostalgisch aandoet. Een cover die er uitspringt en waarvan ik meteen wist dat ik dit boek wilde lezen. Het bracht een beetje het gevoel van mij van jeugdsentiment omdat de boeken die ik vroeger las van Kruimeltje en Pietje Bel ook kaften hadden met deze kleuren en dat vleugje nostalgie.

Elke vergelijking houdt daar ook verder op. Want alleen de periode ( 1911) waarin het verhaal zich afspeelt is iets wat je in die andere boeken terug zult vinden. In dit boek is er een hoofdrol voor een stoere meid , iets wat in die tijd niet zo vanzelfsprekend was.

Clara zit op de lagere school en heeft daar een keer laten vallen dat ze ontdekkingsreiziger wilde worden. Hier werd om gelachen want meisjes die doen dat niet. Die gaan hooguit leren voor onderwijzeres om vervolgens te trouwen, stoppen met werken en kinderen te krijgen en te verzorgen. Haar vriend Koos vindt dat wel stoer en wil zelfs met haar mee op reis. Clara vindt het maar stom dat er vrouwen- en mannendingen zijn en wil het allemaal anders. Ze doet haar best om dit voor elkaar te krijgen. Als ze hoort dat er een echte wereldreiziger in de stad woont gaat ze naar hem op zoek om te vragen hoe je dat moet worden. Uiteraard loopt het allemaal net even anders dan je zou denken.

Het tijdsbeeld wordt goed weergegeven. Sommige dingen moesten uitgelegd, zeker voor de jeugd waar alles vanzelfsprekend is.  Warm  water uit de kraan, een kolenkachel en de manier waarop er tegen mannen en vrouwen werd aangekeken. Maar ook het feit dat een telefoon met snoer ( iets wat sommige zich al niet meer kunnen voorstellen) in die tijd niet iets wat in elk huis stond. Alles ging met de hand en er was een hoop armoede. Maar ondanks die armoede was er ook tevredenheid en hoe een kind met iets klein tevreden kan zijn is iets wat je nu helaas niet meer overal tegenkomt. Elke tijd heeft zijn charme en momenten maar soms kan je best nog wel eens wat oppikken van vroegere tijden.

Het boek is echter geen saaie geschiedenisles. Het leest als een leuk avonturenboek waarbij je ook nog wat leuke weetjes te horen krijgt.  Clara heeft het niet makkelijk maar staat toch  mooi  haar mannetje. Het is sowieso leuk dat er nu eens een hoofdrol voor een meisje is weggelegd in een verhaal wat zich in die tijd afspeelt.

Verder heeft het boek een prettige opbouw, een goede hoofdstukverdeling en prettig taalgebruik. Vanaf een jaar of acht is dit boek goed leesbaar.  Het is helaas te snel uit en net als Clara ben je benieuwd wat haar allemaal nog te wachten staat.  Hopelijk kunnen we dat snel gaan lezen.

 

De afbeelding van de cover komt van de site van de uitgeverij.

Mijn recensie is onderdeel van de blogtour omtrent deze titel.
Hieronder zie je de lijst van de andere deelnemers van de blogtour. Wil je weten wat zij van het boek vinden?  Klik dan op de naam om op hun blog te bezoeken!

 

4 Comments

  1. Pingback: TBR April… | conniesboekkies

  2. Pingback: Het beste van 2018: kinderboeken, jeugboeken, jeugdthrillers | conniesboekkies

  3. Pingback: “Clara, het krantenmeisje” Pieter Feller & Tiny Fisscher | conniesboekkies

  4. Pingback: The Friday Five: boeken die beginnen met een C | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s