“Clara, het krantenmeisje” Pieter Feller & Tiny Fisscher

download9789492844446/2019

Pieter Feller & Tiny Fisscher, uitgeverij Droomvallei

Met veel plezier heb ik het eerste deel over Clara  gelezen en was zeer benieuwd naar het vervolg over dit eigenzinnige en voor die tijd zeer moderne jongedame. Het was zo leuk om eens een verhaal te lezen met een meisje in de hoofdrol wat zich afspeelt rond 1911.

Het eerste deel eindigt toen Clara moest stoppen met school maar zowaar een baantje wist te bemachtigen als eerste krantenmeisje van de stad. Hier gaat dan ook het tweede deel van start.  Het begint met een korte samenvatting van het eerste deel maar zonder die samenvatting val je ook meteen in het verhaal. Je gaat gelijk terug in de tijd en door de beeldende beschrijvingen zie je precies voor je hoe het er toen in de stad zou moeten hebben uit gezien. De opkomst van de auto en andere technieken, de grote verschillen tussen arm en rijk en zeker ook de vooroordelen tegenover een andere stand of tegenover meisjes/dames die niet zomaar alle banen kunnen uitvoeren. Je beleeft dit ook vanuit Clara en ziet waar zij tegen op moet boksen om het hoofd boven water te houden.

Het is, vooral voor de jongeren, denk moeilijk je te kunnen bedenken dat dit soort taferelen zo’n honderd jaar geleden zich afspeelde in ons land. Werken meteen vanaf de basisschool dat is een van de dingen in dit verhaal waar ze misschien van op zullen kijken. Mede daardoor is het ook leuk om dit boek op te pakken. Geen saaie geschiedenisles maar gewoon wetenswaardigheden verpakt in een mooi verhaal over een avontuurlijk meisje.

Ook dit deel heeft weer een mooi nostalgisch aandoende kaft, geheel in de stijl van het vorige boek. Ik hou van dit soort details.  De vertelstijl is heel prettig en is zeer goed te begrijpen voor de jonge lezers. Maar voor alle lezers is het een heerlijk boek om te lezen. Zeker als je houdt van klassieke en/of nostalgische verhalen.

Ik heb niet veel met series maar soms blijft een karakter ‘aan je hangen’ en wil je toch weten hoe het verder gaat. Dat had ik ook bij Clara, onbewust had ik haar denk ik in mijn hart gesloten en wilde ik toch weten hoe het haar verder zou verlopen.  Dit boek eindigt en eindigt ook weer niet. Clara gaat het verderop zoeken ( waarmee ga ik niet zeggen want dan spoiler ik misschien) maar met deze stap opent ze ook weer een deur en wie weet ook een kiertje naar een nieuw boek?

 

1 Comment

  1. Pingback: The Friday Five: boeken die beginnen met een C | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s