“Mijn zusje” Inez van Loon

mijn zusje uitgisbn 9789044824001 / 2015

Met “mijn zusje” schreef Inez van Loon een roman over de manier van leven van Sinti en het vaak vergeten leed van zigeuners tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.

Inhoud/achterzijde: Perla en haar Sintifamilie trekken in woonwagens door Duitsland. Ze leven volgens ongeschreven wetten en eeuwenoude tradities. De mannen in de familie zijn muzikanten, de vrouwen voorspellen de toekomst en verkopen spulletjes. Maar Perla wil ook graag leren lezen en schrijven. Als het leven steeds moeilijker wordt, moeten Perla en haar familie vluchten. En dan breekt de oorlog uit.

In 38 korte hoofdstukken wordt het verhaal van Perla en haar familie verteld. De periode die het boek beslaat is chronologisch verteld in een periode van vlak voor de oorlog tot mei 1944. Er is aan het begin één hoofdstuk afspelend in 1957 en het einde van het boek heeft ook een aantal hoofdstukken die in 1957 afspelen en het verhaal afsluit van Perla en haar familie.  Daarna volgt er nog een nawoord waarin we het verhaal lezen over het lot van de Sinti en Roma in de Tweede Wereldoorlog, dat veel mensen er niets van afweten. Van de Sinti en Roma die in Nederland zijn opgepakt in deze periode zijn er slechts 30 na de oorlog terug gekomen en uit België slechts 13. Na de oorlog bleef de discriminatie bestaan. Onder de indruk van het boek las ik het nawoord met kippenvel.

Het boek heeft achterin ook nog een begrippenlijst waarin de typische Sinti woorden en gebruiken worden toegelicht. Een fijne aanvulling waardoor in het verhaal gewoon deze woorden gebruikt kunnen worden zodat het verhaal realistische en waarheidsgetrouw kan over komen.

Het verhaal geeft een goede indruk over hoe de Sinti leefde in deze periode. Ze trekken met hun woonwagens van de ene plek naar de ander en verdienen daar wat geld door muziek te maken, toekomst te voorspellen en spullen te verkopen. In de winter staan ze vaak op één plaats en Perla wil graag leren lezen en schrijven en bij hoge uitzondering mag ze van haar Opa naar school. Als ze immers kan lezen kan zij het nieuws voor hen lezen in de kranten. Op school komt Perla in aanraking met de Hitlerjugend en langzaam dringt de oorlog en alle gevolgen zich op. De familie besluit te vluchten maar op een gegeven moment moeten ze naar een verzamelkamp. In dit kamp wordt er een zusje van Perla geboren maar die is zo zwak die moet naar het ziekenhuis. Terwijl haar zusje in het ziekenhuis ligt wordt er een razzia gehouden en komt Perla en haar familie in Westerbork. De gebeurtenissen in Westerbork en Auschwitz in dit boek zijn gebaseerd op ooggetuigenverslagen van Sinti.

Inez van loon heeft een schitterend en aangrijpend verhaal op papier weten te zetten.  Niet alleen aangrijpend maar zeker ook begrijpelijk voor kinderen vanaf ongeveer 11 jaar. Dezelfde leeftijd als Perla in dit boek. Dit zal het verhaal dichterbij brengen als ze dit lezen en dat is goed.

Veelal weten de mensen van de Jodenvervolging maar niet dat ook deze bevolkingsgroep heel wat heeft mee gemaakt dus is het goed dat dit verhaal ook verteld wordt.  Een boek wat ook niet zal mis staan in menige schoolbibliotheek.

De afbeelding van het boek heb ik van de site van de uitgeverij.

Ik wil Patty de Block van uitgeverij Clavis bedanken voor dit recensie exemplaar.