“Gips” Anna Woltz

gipsisbn 9789045117829 / 2015

Anna Woltz  uitgeverij Querido

Anna Woltz (1981) is kinderboekenschrijfster en journalist. In september 2012 won ze de TheaBeckman prijs voor haar boek “ik kan nog steeds niet vliegen”.  “Honderd uur nacht” uit 2014 had lovende kritieken en werd getipt voor drie literaire prijzen. In 2015 won ze de prijs voor mooiste boek van de Vlaamse Kinder-en Jeugdjury in de categorie 10-12 jaar voor haar boek “Mijn bijzondere rare week met Tess”. Ze had deze prijs in 2010 al eerder gewonnen voor “Red mijn hond ” in de categorie 8-10 jaar. Gips is het twintigste boek van Anna Woltz.

Achterflap: Eén dag, Eén ziekenhuis. Bergen sneeuw. En een beetje bloed. Fitz is woedend. Haar ouders zijn net uit elkaar en het liefst zou ze helemaal niet bestaan. Maar dan raakt haar zusje gewond. In het ziekenhuis ontmoet Fitz een geheimzinnige jongen van vijftien en vorodat ze het weet verzint ze een romantisch plan voor een verpleegster, steelt ze gips en wordt ze per ongeluk verliefd. Want je kunt voor altijd in de wachtkamer blijven zitten, maar je kunt ook dapper zijn.

Een uitnodigende omslag ( door Deborah van der Schaaf) en nieuwsgierig makende tekst op de achterkant. Dit en mede doordat ik haar boek “Honderd uur nacht”schitterend vond wilde ik dit boek uiteraard zo snel mogelijk lezen.  In 27 korte hoofdstukken wordt het verhaal verhaal verteld van Fitz (12 jaar ) haar zusje Bente, Adam en Primula. Ze ontmoeten elkaar op een dag in het ziekenhuis. Bente is gewond en moet geopereerd. Adam is er voor zijn kleine broertje Benjamin en Primula heeft een zware operatie ondergaan. Het verhaal speelt zich af op één dag waarop zich heel wat afspeelt in het ziekenhuis terwijl de buitenwereld onder gesneeuwd raakt.

De ouders van Fitze en Bente zijn net uit elkaar als Bente en haar vader gewond raken. De ouders van Adam en Benjamin zitten in de file op weg naar het ziekenhuis door het slechte weer en Primula is ontsnapt vanaf de kinderafdeling met een missie om een arts en zuster te koppelen. De kinderen dwalen door de gangen van het ziekenhuis en ontmoeten elkaar met de gevolgen van dien.

Het is knap dat in zo’n kort tijdbestek een heel verhaal kan worden neergezet tussen vier geheel verschillende karakters die met elkaar verbonden raken.  Een verhaal over angst, acceptatie, ziek zijn, scheiding  maar ook over vriendschap en verliefd zijn.

Woltz heeft wederom een heel mooi boek geschreven wat boeit van begin tot eind. De korte en bondige zinnen, het taalgebruik , de snelheid van het verhaal en de thema’s passen prima bij de doelgroep voor dit verhaal.

Ik heb het verhaal met plezier gelezen en kan het zeker aanraden!

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s