“Mathilde, ik kom je halen” Inez van Loon

mathilde.jpg9789044832709/2018

Inez van Loon, uitgeverij Clavis

Inez van Loon is sociologe/kindercriminologe en heeft Oost-Aziatische kunstgeschiedenis en Chinees gestudeerd. Ik heb door het boek “mijn zusje” deze schrijfster ontdekt en ook Anna’s grote reis heb ik met plezier gelezen. Beiden beschrijven een stuk geschiedenis op een manier waarop het lijkt dat jezelf in die periode leeft. Een pakkende vertelstijl waarbij de historische feiten op een mooie manier verweven zijn in het verhaal waardoor je een goed leesbaar verhaal krijgt.

“Mathilde, ik kom je halen” is wederom een historisch jeugdboek. Dit keer over de kinderarbeid in de Rupelstreek in 1900.  In het persbericht staat de tekst : ” een eerbetoon aan de honderdduizenden naamloze kinderen die overal op de wereld, in het heden en verleden, het slachtoffer zijn van kinderarbeid”.
Iedereen weet wel een land ( vaak ver van je bed)  waar nog steeds kinderarbeid is. Je staat er niet bij stil dat zo’n honderd jaar geleden dit ook gewoon dagelijkse kost was in ons eigen land.  Arbeidersgezinnen die van heel vroeg in de ochtend tot laat in de avond hard moesten zwoegen onder slechte omstandigheden en zo slecht betaald dat ze met honger naar bed gingen. Grote gezinnen waarbij de jongste vaak met vier jaar al mee ging, de werkvloer op. Het is je haast niet voor te stellen, zeker niet in een tijd waarbij sommige jongeren nog nooit een baantje naast hun studie hebben gehad of op zaterdag lekker een luie dag languit hebben terwijl toen soms ook op zondag werd gewerkt. Dus zeven dagen in de week, geen tijd voor luieren of school.

De hoofdpersonage in dit boek, Mathilde, moet na het overlijden van haar moeder bij haar tante en oom gaan wonen. Een wereld van verschil. Bij haar vader ging ze naar school en was ze alleen en daar moest ze in een piepklein huisje wonen in een gezin met al negen kinderen. Iedereen, ook de kleintjes, moeten hard meewerken in de steenbakkerij. Het leven is zwaar, er is honger en uitputting. Gelukkig is ze dol op haar familie maar toch wil ze weg. Hoewel sommige zeggen dat als je geboren bent voor een dubbeltje, je nooit een kwartje zal worden ( ja, de tijd voor de euro), wil ze toch haar best doen hierin te slagen.

Zoals hierboven al geschreven, heeft Inez van Loon een fijne vertelstijl en weet ze door middel van een goed verhaal, de lezer een stuk (vergeten) geschiedenis mee te geven. Ik vraag mij wel eens af of wij, en de jeugd van nu, wel eens stilstaan bij het begrip kinderarbeid. Of over hoe het dagelijks leven er toen ( in 1900) uit zag.  Na het lezen van dit verhaal kom je in ieder geval een heel eind met je beeldvorming.

Na het verhaal gelezen te hebben en af en toe verdrietig werd van de afschuwelijke dingen die de kinderen toen moesten meemaken las ik het nawoord. Hieruit blijkt dat de schrijfster niet zomaar een verhaal op papier heeft gezet. Het waren de verhalen van haar opa die haar de inspiratie gaven dit op te schrijven. Hierdoor geeft het het verhaal net ietsje meer mee.

Na het nawoord vind je nog een kort stukje over de wet op de kinderarbeid en een korte woordverklaringslijst. Dit is wel handig omdat sommige woorden gewoonweg niet meer worden gebruikt. Wel ben ik blij dat de schrijfster ze juist wel gebruikt hebt. Zo blijf je meer in de tijdsgeest van het verhaal zitten als lezer.

“Mathilde, ik kom je halen” is een mooi historisch jeugdboek voor lezers vanaf ongeveer 11 á 12 jaar.

Met dank aan uitgeverij Clavis voor het recensie exemplaar. De afbeelding van de cover komt van de site van de uitgeverij.

 

 

 

 

2 Comments

  1. Pingback: Het beste van 2018: kinderboeken, jeugboeken, jeugdthrillers | conniesboekkies

  2. Pingback: The Friday Five : boeken die afspelen in het verleden | conniesboekkies

Plaats een reactie