“de roofvogel” Martijn van de Kooij

roofvogel9789492844026/2017

Martijn van de Kooij, uitgeverij Droomvallei

Martijn van der Kooij werkte eerder voor als journalist bij radioprogramma Kamerbreed van AVROTROS, was politiek analist bij BNR Nieuwsradio en werkte o.a. bij weekblad Binnenlands Bestuur en de Staatscourant. Hij schreef vier boeken, waaronder ‘ Mark Rutte, alleen voor de  politiek’ (2010) en ‘Alle Dagen Libanon, van tricky Tripoli naar bruisend Beiroet’ (2017). Nu is zijn roman “ de roofvogel” verschenen. Een roman die leest als een thriller, je blijft de pagina’s omslaan om te willen weten waar het verhaal heengaat. In de proloog klinken namelijk schoten waarna een ambulance en politiewagens op weg zijn naar de plek des onheils. Vervolgens gaan we terug in de tijd en lezen we het verhaal van een zakenman en een journalist. Een verhaal wat uiteindelijk weer uitkomt bij de schietpartij. De cirkel is rond.

Bilal Annoush is deze slimme zakenman. Hij noemt zich “ de toekomstman” en mensen hangen aan zijn lippen tijdens zijn goedbetaalde lezingen en zijn boeken gaan als warme broodjes over de toonbank. Journalist Matthijs Kooijman heeft van zijn werkgever de opdracht gekregen een profielstuk te schrijven over deze persoonlijkheid. Ze ontmoeten elkaar in een hotellobby en dat zal het begin blijken van een vriendschap. Beiden hebben echter hun eigen geheime agenda en na een incident komt er een einde aan hun vriendschap. Ruim tien jaar later  voert Annoush campagne om premier te worden. De verkiezingscampagne is er een met bijzondere ontwikkelingen. Annoush krijgt te maken met spoken uit zijn verleden wat voer is voor de media. Ook is de rol van Matthijs Kooijman hierin twijfelachtig.

Martijn van der Kooij heeft jarenlang tussen de bekende Nederlands op gebied van media en politiek gezeten. Zijn ervaringen heeft hij meegenomen in deze roman. Het mooie van een roman is dat het fictief is, de fantasie van de schrijver kan alle kanten op gaan maar de oplettende lezer kan toch wel verbandjes leggen met bepaalde personages. Soms is hier ook maar weinig fantasie voor nodig door bepaalde namen of uitdrukkingen die deze personages hebben, dan wel gebruiken. Deze knipoog gaf voor mij aan het boek wat luchtigheid en een klein vleugje humeur. Je krijgt toch een bepaald beeld van de personages door die herkenning. De vertelstijl is lekker vlot, je vliegt door het boek heen. En af en toe vraag je je af of het allemaal wel zo fictief is… wat het verhaal alleen maar interessanter maakt en een compliment is voor de schrijver om zo realistisch een verhaal neer te zetten.

De term roman dekt de lading niet geheel. Het houdt zich een beetje in het midden van een thriller en een spannende roman. Er wordt een moord gepleegd en door het verhaal wat volgt komen we uiteindelijk bij de bevestiging wie het slachtoffer is.  Ik denk echter dat de daadwerkelijke moord niet het hoogtepunt van het verhaal is. Dat is voor mij meer het spel wat de zakenman en de journalist met elkaar spelen, het gedraai en gedoe van de mannen om elkaar heen. Een spel wat de schrijver mooi op papier heeft weten te zetten.

De roofvogel is een mooi en spannend maar toch ook ontspannend boek om te lezen.

 

 

De informatie over de schrijver en de cover van het boek komen van de site van de uitgeverij.

 

4 Comments

  1. Pingback: Maart voorbij | conniesboekkies

  2. Pingback: Het beste van 2018: top drie romans, verhalen en gedichten | conniesboekkies

  3. Pingback: The Friday Five : oranje boeken | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s