“legaal maar fataal ” Nicholas Freudenberg

legaal 9789047709480/2017

Nicholas Freudenberg, vertaling Sonja Matthews, uitgeverij Lemniscaat

Nicholas Freudenberg is hoogleraar Public Health in New York en oprichter en directeur van Corporations and Health watch, een internationaal netwerk van onderzoekers en activisten dat zich richt op de bedrijfspraktijken van de multinationals die alcohol, auto’s, wapens, voeding, medicijnen en tabak produceren. Legaal maar fataal is een overkoepelende studie naar de wereldwijde macht van deze industrieën. De ondertitel “hoe de grote industrieën onze gezondheid bedreigen” valt na het lezen van het boek geheel op zijn plaats.

De strategieën van deze zes grote industrieën blijken verrassend veel overeenkomsten te hebben. Vrijwel altijd is hun beleid gericht op het omzeilen, ontkrachten of tegenhouden van overheidsmaatregelen die de verkoop van hun eigen producten kunnen belemmeren wat schadelijke gevolgen voor de gezondheid met zich mee kan brengen. De overheid blijkt niet in staat om hun burgers hier tegen te beschermen waardoor er een grote druk op de gezondheidszorg is gekomen.

Na een duidelijk voorwoord waarin de schrijver per hoofdstuk een korte inhoudsopgave geeft volgen er twee delen. Het eerste deel gaat voornamelijk over de definitie van het probleem en het tweede deel is een leidraad voor oplossingen. De afsluiting is voor een nawoord waar per industrie een beeld wordt gegeven hoe het zou kunnen gaan met een conclusie.

Dat de industrie maar één doel heeft is bij iedereen wel bekend. Ze willen geld verdienen en hoe ze dat doen is eigenlijk maar bijzaak. Niet iedereen staat echter stil bij de gevolgen voor de gezondheid en dat sommige producten ziekmakend zijn en zo de ene industrie de ander in stand houdt. In het boek zijn talloze voorbeelden en goede onderbouwingen waarbij dit alles in beeld wordt gebracht.

Voor de gewone leek kan het onderwerp aanspreken maar is het soms wat droge stof om door heen te komen. Kleine kanttekening is dat het boek gedrukt is in een vrij klein lettertype wat niet echt prettig leest. Meer dan 300 pagina’s, gevolgd met 50 pagina’s noten maakt dit boek tot een zeer volledig naslagwerk voor degene die interesse hebben in dit onderwerp.

 

de afbeelding van de cover en de informatie over de schrijver en inhoud van het boek komen van de site van de uitgeverij.

2 Comments

  1. Pingback: Het beste van 2018: Biografie/geschiedenis/ Mens&Maatschappij/ gezondheid | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s