” Bloedband ” Wim Hendrikse

bloedband9789463383950/2018

Wim Hendrikse, uitgeverij Apekt

Wim Hendrikse (1958) woont en werkt in Axel (ZH), waar hij deze thriller ook laat afspelen. Sinds 2005 publiceerde hij zes boeken en werkte mee aan vijf verhalenbundels. In 2008 verscheen de bestseller “David Bowie : een ster die op aarde viel” . Bloedband is de tweede Eyewitniss thriller met het duo Joop Hamelink en Theo de Rooy.

Inhoud: Joop Hamelink heeft met zijn vader, Richard,  een detectivebureau genaamd Eyewitness. Qua werk zitten ze momenteel in een wel heel rustig vaarwater. Als  Joop met zijn vriend Theo, rechercheur van de afdeling Zeden, aan de waterkant zitten , springt er voor hun ogen een jong meisje in het water.  Dit meisje, Ellis Koster, lijkt zelfmoord te willen plegen maar de heren redden haar. Ze nemen haar mee naar de seniorenwoning van de ouders van Joop.  Het blijkt dat de vader van Ellis Koster, hoofd beveiliging van Club 69, twee jaar terug is vermoord en de moordenaar nog steeds vrij rond loopt. Ellis heeft vanaf die tijd nachtmerries over een man met een bijzondere tattoo en een zwarte leren kap over zijn hoofd. Ze is er van overtuigd dat dit met de moord op haar vader te maken heeft en ook al geloven de mannen dat ze niet de gehele waarheid zegt zijn ze getriggerd genoeg om op onderzoek uit te gaan.

Het boek opent heftig als een inbreker met  niet al te zachte hand zijn slachtoffer met de dood bedreigt. Dat dit allemaal anders uit zou gaan pakken dan dat hij in gedachten had is uiteraard voor de lezer een extra cadeautje. Na zo’n pakkende opening ging de rest van het verhaal wat langzaam van start. Het liet zich niet lezen als een thriller maar meer als een roman en er werd alle tijd genomen om de relatie tussen Joop en zijn ouders te beschrijven. Veel dialoog in het begin tussen deze partijen die niets met de zaak te maken hebben maar meer met hun gewone leven. Ook werd er een vrij lange terugblik gehouden op het eerste deel door middel van een brief aan Joop en Theo  door een dame uit dat verhaal.  Voor wie het eerste deel niet heeft gelezen heeft hierdoor een flinke spoiler te pakken en hoeft dat boek niet meer op te pakken. Voor wie het wel kent is het misschien een leuke terugblik maar voor het verhaal verder niet relevant om het zo uitgebreid te doen. Het gaf mij teveel afleiding.

Na deze wat trage start kwam er wat meer gang in het onderzoek en in het tempo van het verhaal. Naast het onderzoek wat in het heden plaatsvindt zijn er hoofdstukken over iets wat twee jaar terug zich afspeelde en komen er later stukken waarbij we een kijkje in het hoofd van de dader krijgen. Deze teksten zijn schuingedrukt. Door deze verschillende perspectieven komt er meer spanning in het verhaal en wordt het boeiender om te lezen.

Deze titel valt niet onder de noemer van enge thrillers waarbij je op het puntje van je stoel zit en geregeld over je schouder kijkt of er niet iemand  is die je in de gaten houdt. Het is meer een aangename detective met oog voor detail en een origineel verhaal.  De schrijfstijl van Hendrikse kan ik zeker waarderen en ik vind het jammer dat er een flinke spoiler op het eerste deel familiegeheimen in zit. Reden voor mij deze niet te lezen dus hopelijk verschijnt er spoedig weer een nieuwe titel van zijn hand die ik met plezier zal gaan lezen.

4 Comments

  1. Pingback: “spooka-a-thon wrap up” | conniesboekkies

  2. Pingback: ” TBR oktober : boektober, een heerlijke leesmaand !” | conniesboekkies

  3. Pingback: Het beste van 2018 : top drie thrillers | conniesboekkies

  4. Pingback: “duister verleden” Wim Hendrikse | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s