” Hart op slot ” Emy Geyskens en Elien Craenhals

hart op slot cover 9789059089389/2018

Emy Geyskens, Elien Craenhals, illustraties Annelies Vandenbosch, uitgeverij Davidfonds

Emy Geyskens als Elien Craenhals hebben beiden een onderwijsachtergrond. Emy Geyskens heeft al eerder kinderboeken geschreven voor Elien Craenhals is dit haar debuut. Het overlijden van de vader van Emy Geyskens gaf de aanleiding voor dit boek. Ze merkte dat het lastig was haar kinderen uit te leggen wat er gebeurd was en ging op zoek naar handvatten op kinderniveau.

Na een voorwoord van professor dr. Many Keirse, specialist in rouwverwerking volgt het verhaal van Senne. Senne’s opa is overleden. Dit doet zeer in zijn hart. Daarom zoekt hij een slot. Hij denkt dat als hij zijn hart op slot doet dat hij dan geen pijn meer kan voelen. Op zoek naar dit slot komt hij langs verschillende mensen die allen op hun eigen manier rouwen en tips  hebben voor Senne. Senne kan daar niet veel mee tot Fien hem opvangt en zegt dat Opa in zijn hart zit en dat zijn hart geen zwaar slot moet hebben. Dit alles in korte en duidelijke tekst met mooie en warme illustraties van Annelies Vandenbosch. De tekst is goed te behapstukken voor zowel kleine als grotere kinderen.

Daarna volgt er een informatief deel. Allereerst algemene tips waarbij de belangrijkste is dat je taal op maat gebruikt ( kijk wat het kind kan bevatten) en dat je eerst het kind aan het woord laat zodat je weet wat er speelt.  Daarna zijn er drie delen : wat is doodgaan? , wat na de dood? en herinneringen vast houden.

Alle drie de delen zijn voorzien van duidelijke illustraties, de teksten zijn kort en bondig, er zijn doe-opdrachtjes en gedichtjes.  Het geheel wordt afgesloten met quotes van kinderen over wat dood zijn voor ze betekenen en volgen er nog wat suggesties voor literatuur, websites en een trefwoordenregister.

Het mooie van dit boek is dat op een heel duidelijke wijze wordt verteld wat dood gaan is, waarom we dood gaan, hoe je dood kan gaan, en wat er daarna gaat gebeuren ( rouwen, begraven of cremeren). Het geeft eerlijk antwoord op de vragen waar kinderen mee zitten. Soms ga je als volwassenen zo in je verdriet op dat je even de wereld om je heen vergeet en je niet weet hoe je een kind hierin kan begeleiden. Met dit boek zijn hier mooie handvatten voor gegeven. Het is geen boek om in één zucht voor te lezen en weer neer te leggen.  Het is juist een boek om op te pakken als daar behoefte voor is en er een stukje uit te pikken wat op dat  moment van belang is.  En als je alleen naar het verhaal over Senne zou kijken,  is dat alleen al een mooi verhaal wat steun kan bieden.

 

De afbeelding van de cover komt van de site van de uitgeverij

2 Comments

  1. Pingback: ” TBR oktober : boektober, een heerlijke leesmaand !” | conniesboekkies

  2. Pingback: Het beste van 2018: top drie prentenboeken | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s