The Friday Five : boeken die afspelen in het verleden

Op Twitter zag ik een bericht van Joost die ‘ The Friday Five ‘ leven in wil gaan blazen in boekbloggersland. Joost is ook bekend als NerdyGeekyFanboy en bespreekt niet alleen young adult boeken op zijn blog  maar ook  zijn fandoms ( oa. anime) en zijn avonturen als blogger, bezoeken aan festivals, films en series die hij kijkt etc.

Zijn idee voor ” The Friday Five” leek mij erg leuk om bij aan te sluiten en om de keren dat het onderwerp mij ligt hier een item aan  te wijden. Zoals je kunt raden zullen deze op vrijdag worden geplaatst.  Het idee om zo op een andere manier naar boeken te gaan kijken en er even bij stil te staan is weer eens iets anders  maar ook om de bijdragen van andere bloggers te lezen en hun invulling hierover te lezen lijkt mij erg leuk. Sowieso is het altijd top om andere blogs te ontdekken.

De laatste periode is, net als regelmatig posten er bij ingeschoten. Hoogste tijd om weer wat op te gaan pakken.  Ik sluit deze vrijdag daarom aan bij het onderwerp van vandaag en ga deze week eens kijken welke er op stapel staan en welke ik gemist heb om zo de onderwerpen waar ik wat mee kan weer te laten langs komen op vrijdag.

Boeken die zich in het verleden afspelen

Nou dat moet niet zo moeilijk zijn, ik had er dan ook al snel vijf uit de kast geplukt.

In willekeurige volgorde :

mathilde 9789044832709/2018 uitgeverij Clavis:

Mathilde, ik kom je halen van Inez van Loon. Het speelt zich af rond 1900 in Nederland en gaat over Mathilde die in het gezin van haar oom en tante terecht komt en waar iedereen keihard moet werken om te overleven. Over kinderarbeid en armoede in ons eigen land..

20190225_0912259789047707424/2015 uitgeverij Lemniscaat

Kate Howard: bloedlijn van Joyce Pool. Een verhaal wat zich afspeelt aan het hof van koning Henry VIII. Joan ontvlucht op achttienjarige leeftijd een gruwelijk huwelijk door gouvernante te worden. Ze wordt verantwoordelijk voor zes meisjes, die moeten worden klaargestoomd voor het adellijk leven Een van hen, Kate, is haar favoriet. Kate wordt hofdame van de vierde vrouw van koning Henry  VIII en Joan gaat met haar mee. Het leven aan het hof is verre van een fijn leven en loopt uit op een drama…

20190225_0912299025836119/1980, uitgeverij Leopold

Ik heb geen naam van Dagmar Hilarová en Miep Diekmann. De Tweede Wereldoorlog is een zwart hoofdstuk uit onze geschiedenis en mag zeker niet vergeten te worden. Er worden veel boeken over dit onderwerp uitgegeven en sommige blijven gewoon in je hoofd zitten. Toen ik 10 jaar oud was kreeg ik dit boek van mijn oma. Ik heb het letterlijk stuk gelezen (hangt met plakband aan elkaar). Mocht je het ooit tegenkomen moet je het echt gaan lezen.  Het gaat over de  15-jarige Dagmar, de ik in het verhaal, die  als enige van haar naaste familie naar Theresiënstadt  wordt gestuurd. Daar maakt ze verschrikkelijke dingen mee, maar ze maakt er ook vrienden en wordt verliefd. Mede door het schrijven van gedichten blijft ze, ook geestelijk, op de been. Het wordt eenvoudig vertelt en belicht alle kanten van het kampleven, dus ook de positieve dingen zoals vriendschap.

20190225_0912399060693973/1991 Lemniscaat

Stad in de storm, Thea Beckman. Het boek kwam voor het eerst uit in 1979 en ik kocht jaren later de 15e druk die nog steeds in mijn boekenkast staat. Het was mijn kennismaking met de boeken van Thea Beckman en ik zat in de laatste klas van de basissschool ( oh, ja nu groep 8). Ik verslond elk boek nadien wat ik tegenkwam van haar bij de bibliotheek. Dit verhaal speelt zich af in 1672 en start op de heksenwaag in Oudewater en eindigt met de verwoesting van Utrecht twee jaar later. Hoofdpersoon is Hans, zoon van een drukker. De Franssen bezetten de stad en geweld en uitbuiting is het gevolg. Hans en zijn vader drukken in het geheim pamfletten met nieuws van buiten de stadsmuren om de inwoners van de stad een hart onder de riem te steken.  Een leven vol spanning, avontuur en gevaar.

Thea Beckman had een boeiende manier van schrijven. Zoals zij geschiedenis in haar verhaal wist te stoppen maakte het geschiedenis weer levend voor de lezer.

blackwell9789401445825/2018 uitgeverij Lannoo

Blackwell Kevin Valgaeren. Blackwell speelt zich af in 1891 waarbij tijdens een mistige nacht met Pasen een schip tegen de klippen slaat in het vissersdorpje Whitby. Aan boord geen mens te bekennen. Jericho Blackwell,  vooraanstaand lid van de Society for Psychic Investigation and Education gaat samen met de zenuwachtige archivaris John Dawkins op onderzoek uit. Het schip ziet er uit of het al jaren geleden vergaan had moeten zijn en Blackwell komt er achter dat degene die aan aan boord was al zeker tweehonderd jaar dood had moeten zijn. Nadat het wrak op het strand is aangekomen volgen er een aantal gruwelijke moorden gerelateerd aan het wrak. Blackwell en Dawkins zetten alles op alles om de moordenaar te stoppen.  Van zo’n cover wordt ik al blij!  En als het dan ook nog een spookachtig verhaal is past dat helemaal in mijn lijst van favorieten.  En dit boek stelde mij zeker niet teleur!

Hieronder vind je de blogs die ook mee doen

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s