“de schaduwen van Radovar” Marloes Morshuis

radovar9789047710189/2018

Marloes Morshuis, uitgeverij Lemniscaat

Marloes Morshuis debuteerde in 2015 met Koken voor de keizer, later volgde het spannende Borealis en nu is er de schaduwen van Radovar.  Een mooie hardcover met een duistere cover.  Ik heb haar debuut gelezen en vind dat de schrijfster een prettige schrijfstijl heeft dus dit boek wilde ik zeker ook lezen.

Radovar is een sombere, grijze stad. Er wordt geleefd volgens een streng systeem. Voor hard werken krijg je punten en hoe meer punten hoe hoger je komt. Letterlijk, je stijgt per verdieping in het flatgebouw. Maar pas je niet in het systeem en krijg je strafpunten, kan je diep vallen en Ondergronder worden of zelfs in een Onderwijk komen.  Alles valt en staat me de ‘familiescore’ en de sociale controle is vreselijk.  Voor je het weet klikt er iemand en krijg je weer strafpunten.  Jona woont met haar familie in Sterrenlicht, een van de enorme flats in Radovar. Ze voelt zich gevangen in de stad en weet soms af en toe te ontsnappen aan het systeem. Zalman de klusjesman in de flat is een van de weinige die haar lijkt te begrijpen. De oma van Jona woont bij hun in. Jona wil haar zieke oma graag helpen maar de wakers van het systeem willen haar overplaatsen naar een speciale plaats voor vijfenzeventigjarige.  Jona ontmoet Killian die haar erge verhalen verteld over deze plaatsen en over andere duistere kanten van de stad.

Het is niet alleen een spannend verhaal waarbij jongeren het op moeten nemen tegen een vreselijk systeem maar ook de harde maatschappij waar alleen scoren belangrijk is (ten kosten van alles) laat de lezer zich ook af vragen hoe ver het eigenlijk kan gaan. Hoe mensen makkelijk kunnen worden beïnvloed en gemanipuleerd kunnen worden. Hoe de mensen zelf zo verspillend zijn geweest ten koste van het milieu waardoor ze gedwongen worden in Radovar zo te leven en hoe het systeem is doorgeslagen komt gedurende het verhaal naar voren.

De stijl en het decor deed mij een beetje denken aan de boeken van Jan Terlouw, met name Hebzuchtgas, waar ook het milieu aan de strijdlust van de jongeren een belangrijke rol spelen.  De schrijfster weet te boeien, het is een goed lopend verhaal en het heeft een mooi afgerond einde.

Ik kan niet anders zeggen dan dat ik het verhaal in één ruk heb uitgelezen en ik het van harte kan aanbevelen bij fans van verhalen in de trant van Koning van Katoren

 

 

 

1 Comments

  1. Pingback: Het beste van 2018: kinderboeken, jeugboeken, jeugdthrillers | conniesboekkies

Plaats een reactie