“Koken voor de keizer” Marloes Morshuis

koken voor de keizer isbn 978949177310 / 2015

Marloes Morshuis  Uitgeverij Palmslag

Mick is elf jaar en moet koken voor zijn leven! Op het eiland Minnelotte woont Keizer Linus die verliefd is op Ilana. Zij wil echter niet met hem trouwen omdat hij niets lust. Hij eet alleen witte boterhammen met suiker. De Keizer laat iedere keer iemand koken en als hij het niet lust stuurt hij ze naar “de witte rots”een kaal eiland in de Haaibaai. De achtergebleven kinderen gaan naar het weeshuis en moeten werken in de mijn.  De ouders van Mick en zijn zusje Lori zitten ook op “de witte rots”. Samen met Pieke en Remo, twee andere kinderen wonen ze in een huisje bij het strand. De kinderen hebben honger en Mick wil uit de paleistuin mango’s plukken. Hij wordt betrapt en de Keizer wil hem naar de mijn sturen. Mick roept dat hij wil koken en als de Keizer het lust wil hij vrijheid. Hij wil zelfs zeven dagen koken en als het lukt elke dag iets te koken wat de Keizer lust moeten alle mensen van “de witte rots” weer terug komen. De Keizer stemt in… Mick vind in de koffer van zijn ouders een oud kookboek “Recepten van de zeven wereldzeeën” en gaat zeven dagen koken waar letterlijk zijn leven vanaf hangt.

Het boek beslaat 225 bladzijden. Het heeft 18 korte hoofdstukken en na het verhaal staan de recepten van de gerechten van Mick zodat jezelf ook aan de slag kunt.Het boek is om voor te lezen vanaf een jaar of acht en om zelf te lezen voor kinderen vanaf ongeveer tien jaar. Het geheel wordt verteld door Mick, de hoofdfiguur in het boek.

Ik vind het gegeven van een eigenwijze Keizer die “niets lust”of wil proeven leuk gevonden. En als hij dan iets lust laat hij dat natuurlijk niet meteen merken. Je gaat als Keizer niet snel toegeven. Het geheel doet aan als een modern sprookje met de tegenstelling goed versus kwaad en het leest lekker weg. Een origineel verhaal, mooi in zijn eenvoud en tot de verbeelding sprekend. Je kunt je eigen fantasie er in kwijt. Het eiland wordt wel genoemd maar er is ruimte zat om je er je eigen beeld bij te vormen en dat is met meerdere situaties in het verhaal zo.

Door de aanvullende recepten is het ook leuk om het samen te lezen en na afloop gezellig samen de keuken in te duiken en zo nog even interactief met het verhaal bezig te zijn !

Dank aan uitgeverij Palmslag voor recensie exemplaar

2 Comments

  1. Pingback: Overzicht recensies | conniesboekkies

  2. Pingback: “de schaduwen van Radovar” Marloes Morshuis | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s