“Autobiografie Boy & Solo (1916-1941)”Roald Dahl

roald dahl autobiografie 9789026139437 /2016

Roald Dahl, vertaling Huberte Vriesendorp, uitgeverij Fontein

Roald Dahl (13 september 1916- 23 november 1990)schreef talloze fantastische en veelbekroonde boeken, zowel voor kinderen als volwassenen. Dahls kinderboeken zijn verfilmd en bekroond, en ze worden door kinderen over de hele wereld gelezen. Met De fantastische Meneer Vos won Roald Dahl een Zilveren Griffel in 1972. Daar bleef het niet bij, want Roald Dahl mocht nog vier keer een Zilveren Griffel ontvangen: met Daantje, de wereldkampioen in 1977, met Het wonderlijk verhaal van Hendrik Meijer in 1979, met De Griezels in 1982 en met De GVR in 1984. Roald Dahl won maar liefst drie keer de Prijs van de Nederlandse Kinderjury: met Matilda (1989), Ieorg Idur(1991) en De Minpins (1993).

 

In het kader van 100 jaar Roald Dahl verschijnen zijn boeken weer in een nieuw jasje bij uitgeverij Fontein. Een goed excuus om het een en ander weer te herlezen of de verzameling compleet te maken.

Achterflap:  Er zijn weinig schrijvers die zo’n boeiend leven hebben geleid als deze beste kinderboekenschrijver ter wereld. Dat begon al in Roald Dahls schooltijd: hij was proefpersoon van chocoladerepen (hier ligt ongetwijfeld de inspiratiebron voorSjakie en de chocoladefabriek). De tijd dat Dahl naar Oost-Afrika reisde voor zijn eerste baan was minstens zo opwindend. Hij vloog er bij de Engelse luchtmacht. In Autobiografie: Boy & Solo 1916 – 1941 beschrijft Roald Dahl deze en andere indringende periodes uit zijn ongelooflijk avontuurlijke leven.

Deze nieuwe uitgave heeft een vrolijke knalblauwe kleur en uiteraard een tekening van Quentin Blake op de voorzijde. In het boek zijn ook de nodige illustraties van zijn hand te vinden en daarnaast vind je ook veel foto’s , brieven en dagboekfragmenten.

Het verhaal laat zich echter niet lezen als een autobiografie in de zin van het opsommen van feitjes en een chronologische levensloop maar leest als een spannend avonturenboek. Sommige gebeurtenissen uit zijn leven zijn zo bizar dat je bijna denkt dat het verzonnen is. Het is zeer begrijpelijk dat Roald Dahl menig inspiratie voor zijn boeken vond in zijn eigen leven. Gebeurtenissen op de kostschool, het snoepwinkeltje uit zijn jeugd, het kattenkwaad wat hij uit haalde, tijdens het lezen zie je zat situaties en personen voorbij komen waar je herkenning uit haalt in zijn verhalen.

De foto’s , dagboekfragmenten en stukken van brieven , vooral die als kleine jongen aan zijn moeder zijn een leuke afwisseling en geven ook een mooi tijdsbeeld van deze periode weer. Verder is het geheel in een prettig dikke leesletter en in korte hoofdstukken vormgegeven wat het helemaal prettig leesbaar maakt.

Wie meer wil weten over het wonderlijke leven van deze wonderlijke schrijver is dit boek zeker een aanrader. En zelfs als je niet bekend zou zijn met zijn werk ( zouden die mensen bestaan? ) is het ook een aanrader ! Een waarschuwing is wel op zijn plaats want als je dit leest wil je zekeraan de rest van  zijn oeuvre beginnen !

 

Ik dank uitgeverij Fontein voor het leesexemplaar van Boy&Solo, de foto van de cover en de informatie over de schrijver komen van hun site.

Op 23 maart weer een gastblog op mijn site in kader van “Roald Dahl jaar”!

 

 

 

 

 

3 Comments

  1. Pingback: Overzicht recensies | conniesboekkies

  2. Pingback: Overzicht berichten | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s