“de 100-jarige man die terugkwam om de wereld te redden” Jonas Jonasson

JonassonJonas-100-jarige-man-die-terugkwam-HR-def9789025452704/2018

Jonas Jonasson (Växjö, 1961) werkte jarenlang als journalist en mediaconsultant, voor hij ging schrijven. Zijn debuutroman De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween werd in 45 talen vertaald en er werden wereldwijd 14 miljoen exemplaren van verkocht. Het boek werd in 2013 succesvol verfilmd. ( zie hieronder de link naar mijn recensie van boek en film).

De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween was dus een groot succes. Een verhaal wat eigenlijk bestond uit twee delen, twee avonturen. Het ene in het heden en het ander in het verleden. Ik had er af en toe gemengde gevoelens bij want vooral de stukken geschiedenis vond ik af en toe behoorlijk langdradig.  Ik had in eerste instantie ook mijn twijfels toen ik hoorde dat er een nieuw boek over de oude man kwam, die inmiddels een jaar ouder bleek te zijn geworden. Zelfs op leeftijd staat de tijd niet stil.

In het voorwoord geeft de schrijver terecht even uitleg over het waarom van dit boek. Er zou immers geen vervolg komen daar hij alles wat hij kwijt wilde in het boek gezet had. Maar niets  bleek minder waar en er is dus meer te vertellen over de rampzalige politieke situatie in de wereld dus daar kwam Allan weer om de hoek kijken.

Allan Karlsson en zijn vriend Julius zitten nog in de zon op Bali waar de verveling toe begint te slaan. Als Allan zijn 101e verjaardag wil vieren in een luchtballon gaat dit niet helemaal goed en belanden ze in zee waar ze opgevist worden door een Noord-Koreaans militair schip.  Dit schip vervoert voor de leider Kim Jong-un verrijkt uranium en van het een komt het ander en Allan en Julius raken betrokken bij een wereldwijde diplomatieke rel, lopen Angela Merkel en Donald Trump tegen het lijf, handelen in groente en doodskisten en proberen zich er op allerlei manieren overal weer uit te kletsen.

Mensen die genoten hebben van het vorige avontuur zullen zeker aan dit boek ook weer plezier hebben. Al moet ik zeggen dat hoewel de situaties ook aan het absurde grenzen dit een stuk minder is dan het avontuur in het vorige boek.  Het grote verschil is ook dat  dit verhaal zich geheel in het heden afspeelt. Het op pad gaan met een koffer en hier en daar een achtervolging zit er wel weer in.  Net als de bekende namen /personages.

Het gebruiken van echte politieke figuren in een fictief verhaal is een kwestie van een bepaald soort lef. De lezer kent de personages en zullen die in ook zo in het verhaal plaatsen. De een zal daar de humor van in zien en de ander juist niet. Ik denk dat het verhaal hierdoor ook juist vrij tijdgebonden zal zijn. De bekende namen uit het eerste boek zijn topstukken in de wereldgeschiedenis en van deze mensen is het maar de vraag of ze die status ook op dat niveau bereiken, of mensen hen ook nog herinneren. Niet van het belang van het verhaal maar misschien wel van de houdbaarheid.  Maar dat is een mijmering van mijn kant.

Het verhaal zelf is dus chronologisch en op de typische Jonasson stijl op papier gezet. Daar ik dacht dat ik na de 100 jarige man niet snel meer een boek van hem op zou pakken heb ik wel weer genoten van Gangster Anders en daarom wilde ik dit deel, met wat terughoudendheid wel lezen.

Hoewel het avontuur ons op aardig wat plekken brengt vind ik het tempo wat lager liggen dan in het eerste deel .  Ook was dit boek minder absurd (wat ik juist zo waardeer in zijn verhalen) en zoals je begrijpt zeer politiek gericht.  Hierdoor had ik passages waar ik echt even doorheen moest ploeteren. De personages hadden ook wat meer uitgewerkt mogen worden en er had dus wat meer pit in gemogen.

Persoonlijk denk ik dat het jammer is dat Allan terug is gekomen. Hij had beter kunnen blijven rentenieren op zijn eilandje in de zon. Het succes van het eerste deel te overstijgen is zeker niet gelukt en die wereld, ach laat een ander die maar redden.

Lees hier mijn recensies over deel 1 en over Gangster Anders (het leukste boek van de schrijver wat ik las tot nu toe)

de 100 jarige man die uit het raam klom en verdween: boek versus film

Gangster Anders en zijn vrienden

De afbeelding van de cover komt van de site van de uitgeverij.

3 Comments

  1. Ik ben het met je eens. Het eerste deel valt inderdaad niet te overstijgen. Vond het leuk om te lezen, maar had vooral met de poltieke hoofdstukken moeite om door te komen. De hoofdstukken waar Allan de hoofdrol in speelt zijn wel leuk, grappig. Maar van mij had hij ook beter samen met zijn vrienden op zijn eiland mogen blijven.

    Geliked door 1 persoon

  2. Pingback: ” TBR oktober : boektober, een heerlijke leesmaand !” | conniesboekkies

  3. Pingback: Het beste van 2018: top drie romans, verhalen en gedichten | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s