“de 100 jarige man die uit het raam klom en verdween” boek of film

honderdjarige Johan Jonasson (1963) woont op het eiland Gotland in de Oostzee. Hij is jarenlang journalist geweest en mediaconsultant. De 100-jarige man is zijn debuut , waarmee hij internationaal doorbrak.

Allan wordt 100 en dat wordt groots gevierd in het bejaardenhuis, behalve dan dat de jarige het op zijn heupen krijgt en kort voordat het feest losbarst vertrekt. De tijd  die hem nog rest kan hij beter besteden, vindt hij en hij klimt uit het raam en verdwijnt. Pers en wethouder hebben het nakijken. Vanaf het moment dat Allan het bejaardenhuisverlaat, wordt het verhaal een soort roadtrip waarbij de lezer  de avonturen uit het leven van Allan mee maakt en die van de twintig-eeuwse geschiedenis met Allan als bijzonder gezelschap.

Het boek is eigenlijk twee verhalen in één. Het eerste is in het nu waarbij Allan uit het raam klimt en op zijn reis naar nergens een spoor achter laat van vebazing en lijken, achtervolgd wordt door criminelen en de politie en in alle rust door reist. Het tweede deel is die van de levensloop van Allan, die als kleine jongen zijn vader verliest en bommenexpert wordt. Die aan tafel schuift bij grote wereldleiders en zo een eigen kijk op de geschiedenis geeft. Een leuk gegeven om deze twee verhalen met elkaar te combineren al vind ik wel dat in het gedeelte van nu het verhaal lekker vlot loopt en je geniet van de zwarte humor die er in zit en dan wil je niet altijd omschakelen naar het stukje geschiedenis wat op zijn tijd behoorlijk langdradig is. Op sommige stukken dacht ik had hij die stukken maar korter gemaakt of gewoon weggelaten.  Ondanks dat heb ik het boek wel met plezier gelezen  en toen was er de film…

honderdjarige man uit raam Negen van de tien keer zeg ik al bij voorbaat dat ik het boek boven de film verkies maar nu gaf ik de film het voordeel van de twijfel…. Ik was heel nieuwsgierig of de filmmaker de verhaallijnen kon volgen en op welke wijze. Dus met een “open mind’ heb ik de film aangezet en ik heb genoten ! Waar ik mij normaal aan erger is dat een boek nooit in een film past en details worden weggelaten. Dit is hier niet het geval.. Het verhaal van nu heeft het boek trouw gevolgd en de historische verhaallijn is goed weergegeven maar nu in het voordeel van de snelheid van film. De casting was perfect en het was gewoon heerlijk om naar te kijken.

Zowel het boek als de film is de moeite waard, zeg nu zelf bij het zien van de kaft en zo’n titel komt er al een glimlach op je gezicht maar als ik een keuze moest maken zou ik voor deze ene keer de film op de eerste plaats zetten ! honderd jarige man met olifant

isbn 9789056725044 uitgeverij Signatuur

2 Comments

  1. Pingback: Overzicht recensies | conniesboekkies

  2. Pingback: “de 100-jarige man die terugkwam om de wereld te redden” Jonas Jonasson | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s