“Luma” Lydia Brewster

luma9789493331971/ 2018

Lydia Brewster, Futuro uitgevers

Lydia Brewster heeft gewerkt als jurist en heeft een Master in Public Administration. Ze is geboren in Suriname en heeft afwisselend in Suriname en Nederland gewoond.  Deze autobiografische roman is haar schrijversdebuut. Ze wil met dit persoonlijke verhaal onder andere haar bijdrage leveren aan de discussies over het effect van trauma’s op het leven van mensen.

“Luma” vertelt het verhaal van een jong meisje dat opgroeit in een voor haar onveilige wereld.  Op jonge leeftijd wordt ze een lange periode seksueel misbruikt door haar oom en dit tekent haar voor het leven. Naarmate ze ouder wordt valt ze keer op keer voor de verkeerde mannen en maakt verkeerde keuzes. Keuzes die haar in een negatieve spiraal brengen waar ze toch op een gegeven moment uit omhoog wil krabbelen.

Na het lezen van dit boek moest het even inzinken. In slechts 175 pagina’s weet de schrijfster een heel bijzonder verhaal op papier te zetten op een wijze waardoor het de lezer raakt maar niet overspoelt met emoties.  Het is knap dat ze zo een persoonlijk verhaal op de juiste wijze op het papier kan en durft te zetten,  waardoor het geen zielig slachtoffer verhaal wordt. Het is een verhaal van een meisje wat veel overkomt en er ondanks dat toch alles aan blijft doen, op haar manier, om het leven anders in te richten. Dat ze hierbij keuzes maakt die ik af en toe totaal niet begrijp en dat je denkt “hoe kan ze dat nu doen” maakt het alleen maar heftiger om te lezen.  Door als slachtoffer niet in die rol te kruipen maar eerlijk het verhaal uit de doeken te doen  is het een heel origineel verhaal geworden.

Ook geeft het naast dit alles een beeld over de verschillen tussen Suriname en zijn inwoners met betrekking tot Nederland.  Een stukje cultuur en achtergrond wat ook interessant was te lezen en je een beter beeld kan vormen van de personages uit het boek. Je wordt immers voor een groot deel door je omgeving gevormd.

Naast het verhaal van Luma is er tussen het verhaal door een tekst schuingedrukt wat zich laat lezen als een sprookje. Mooi weergegeven maar voor mij geen extra toevoeging aan het verhaal.  Dit zijn echter kleine stukjes op een paar momenten dus het is niet storend voor het lezen van het eigenlijke verhaal.

Lydia Brewster heeft een prettige vertelstijl. Verder vind ik het knap hoe eerlijk ze is in haar verhaal.  Ik denk dat ze haar doel met dit boek zeker zal bereiken. Een trauma kan je leven tekenen en zonder het een plaatsje te geven neem je het je de rest van je leven mee.

Ik vond het een bijzonder verhaal en kan het van harte aanbevelen

De informatie over de schrijfster en de afbeelding van de cover komen van de uitgeverij.

 

 

.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s