“het ongemakkelijke dagboek van Henry K. Larsen” Susin Nielsen

k. larsen dagboek.jpg9789047710097/2018

Susin Nielsen, vertaling Lydia Meeder& Barbara Zuurbier, uitgeverij Lemniscaat

Susin Nielsen begon als schrijfster voor de Canadese televisie. Na aan veel series te hebben meegewerkt schreef ze haar eerste y.a roman, die meteen een succes werd.

Bij Lemniscaat verschenen haar jeugdromans : wij zijn allemaal moleculen , optimisme is dodelijk en woordnerd.  Die laatste heb ik van haar gelezen en was na het lezen meteen verkocht. Haar vertelwijze is heerlijk om te lezen en ze geeft beeld aan jongeren die geen perfect leventje hebben maar ondanks dat toch er het beste van proberen te maken.

Het ongemakkelijke dagboek van Henry K. Larsen is er weer eentje voor in mijn favorieten lijst.

Dit verhaal gaat over Henry. Hij moet een nieuw leven op zien te bouwen, in een nieuwe stad waar niemand weet wat er met hem is gebeurd. Dit valt hem zwaar en op aanraden van zijn therapeut begint hij aan een dagboek. Een ongemakkelijk dagboek. Maar wel heerlijk voor ons om te lezen. Een kijkje in  de gedachten van een puber vol zwarte humor, sarcasme en zijn kijk op de werkelijkheid, de harde wereld om hem heen.

Henry verhuisd dus naar een nieuwe stad. Hij woont daar samen met zijn vader. In het zelfde gebouw woont een nieuwsgierige Indiase buurman en een aparte dame, Karen, waarvan Henry vindt dat ze te veel interesse heeft voor zijn vader. Verder heeft hij een vriend Farley die hem probeert te helpen maar volgens zijn therapeut helpt het pas echt als je dus alles op papier zet.  Dat je niet weg kunt rennen van je verleden blijkt maar weer als hij weer iemand tegen komt uit die periode wat uiteraard de nodige herinneringen met zich meebrengt.

Als lezer val je dus meteen met je neus tussen de pagina’s van het dagboek van Henry. Dagboekverhalen laten zich in de regel altijd lekker vlot weg lezen en dat is zeker bij dit boek ook het geval. Sowieso heeft Susin Nielsen een zeer prettige manier van vertellen. Door de eenvoud en haar karakters als levensecht weer te geven trekt het aan en leest het prima weg.  Ze heeft het ook voor elkaar gekregen om niet meteen alle problemen van Henry uit de doeken te doen. Gaandeweg, in prima dosering, kom je er achter waarom ze moesten verhuizen, wat er met zijn moeder is gebeurd en wat de achtergrond van de Indiase buurman en Karen is.  Eenmaal achter het grote geheim gekomen snap je meteen dat het leven van Henry niet anders dan ongemakkelijk kan zijn, en dan is ongemakkelijk nog licht uitgedrukt.

Susin Nielsen schuwt heftige onderwerpen niet maar weet ze zo goed in haar verhalen te verwerken. Deze maatschappelijke problemen mogen niet weggestopt worden en elk probleem/onderwerp heeft meerdere kanten, meerdere slachtoffers met elk hun eigen verhaal. Zo is er ook het verhaal van Henry wat je gewoon moet gaan lezen. Een verhaal met een beladen onderwerp maar door de luchtige schrijfwijze en nodige humor een plezier om te lezen !

 

 

De afbeelding van de cover komt van de site van de uitgeverij. Met dank aan Lemniscaat voor het recensie exemplaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s