” Halverwege het einde ” Mascha Gesthuizen

halverwege het einde.jpg9789492939012/ 2018

Mascha Gesthuizen, Futuro uitgevers

Mascha Gesthuizen werkte na haar studie tot 2014 als huisarts in de Achterhoek. Daar kwam ze veel in aanmerking met depressies. Een thema wat haar boeide, mede door het gebrek aan openheid over artsen met psychische klachten. Voor haar de reden om dit op ware gebeurtenissen gebaseerde verhaal te schrijven.

Het verhaal gaat over Ubele, een huisarts van 44 jaar. Ze heeft een druk bestaan,naast haar gezin met jonge kinderen heeft ze haar praktijk. Ze houdt braaf de ballen hoog en komt nauwelijks toe aan tijd voor haarzelf. Als ze op haar spreekuur een vrouw met depressieve klachten krijgt lijkt het of ze in de spiegel kijkt. Ze gaat psychotherapie volgen en kijkt terug op haar leven. Een leven waarbij ze het gevoel heeft altijd maar te moeten doen en niet veel waard is geweest.

Halverwege het einde is een boek die binnenkomt bij de lezer. In 54 korte hoofdstukjes vlieg je door het leven van Ubele. Vanaf haar geboortejaar 1969 tot heden krijg je flarden van haar leven, haar belevenissen en gedachtenkronkels. Haar moeder gestorven bij haar geboorte, opgroeien bij een hardwerkende vader en een stiefmoeder die geen liefde kan geven. Hoe ze het gevoel heeft haar hele leven al in een overlevingsstand te staan en de hersenspinsels dat het leven zonder haar wel door zou gaan , dus waarom zou ze niet stoppen met leven?

De  hoofdstukken zijn naast een nummer voorzien van een jaartal, dit is zeker prettig omdat je dan dat stukje in de goede tijd kan plaatsen. Soms zijn de sprongen in de tijd wat “hak op de tak” maar dat is door dit kleine detail ondervangen. Bovendien kreeg ik hierdoor juist een onbestemd gevoel zoals het misschien moet voelen bij de hoofdpersoon. Het is een vrije val door een lading emoties en geworstel van de hoofdpersoon waarbij je als lezer meer begrijpt over het ondergaan van een depressie.

Een mooi debuut van een schrijfster waar we hopelijk meer van te lezen krijgen !

 

2 Comments

  1. Pingback: Connies boekkies – Mascha Gesthuizen

  2. Pingback: Het beste van 2018: top drie romans, verhalen en gedichten | conniesboekkies

Plaats een reactie