Interview Michael Reefs

Michael Reefs (1986) begon in 2004 met de PABO en kreeg toen het idee voor een kinderboek waarvan hij meteen al wist dat het groot genoeg zou zijn voor een twaalfdelige serie. Zijn klasgenoten en leraar waren zijn proeflezers. De “bieb-bende”was geboren! Tot 2011 werkte hij aan deze serie en toen besloot hij het eerste deel als manuscript om te zetten. Uitgeverij Zilverspoor bracht deel 1 uit in 2013. Hiervan verschijnt nu de 2e druk bij uitgeverij Stormsteen die ook de volgende delen uit ging brengen. Deel 4 wordt in november dit jaar verwacht. Ik mocht het alvast voor uit lezen en het is weer heel spannend!

biebbende

Naast schrijver is Michael ook boekentrailermaker, appspecialist en websitemaker. “De Bieb bende” kent ook zijn eigen website, app en in de boeken zijn QR codes verwerkt om te scannen. Hierdoor zullen kinderen die niet graag lezen of snel een boek oppakken deze serie (vanaf acht jaar) graag oppakken.

Op mijn vraag of ik Michael mocht interviewen voor de Kinderboekenweek reageerde hij enthousiast en kreeg ik leuke antwoorden op mijn vragen!

IMG_7368Signeersessie

Interview:

*Ben je kinderboekenschrijver of kan iedereen dat leren?

Ik denk dat iedereen het kan leren. Natuurlijk is een klein beetje talent wel handig, want dan begin je er sneller aan. Schrijven is vooral veel technieken leren. In het begin wist ik hier helemaal niks vanaf. Ik schreef gewoon het verhaal zoals het in me opkwam. Tegenwoordig plan ik veel, maak ik uitgebreide beschrijvingen van personages, probeer ik de spanning er een beetje in te houden en probeer ik alles in een rustig tempo uit te leggen. Ik lees ook veel kinderboeken, om te kijken hoe andere schrijvers bepaalde scènes schrijven. Zelfs nu leer ik iedere dag nog iets nieuws en dat vind ik het leuke van schrijven!

*Is er iets waar elke kinderboek aan zou moeten voldoen voor jouw gevoel ?

Ik vind het vooral belangrijk dat een kinderboek spannend is en de aandacht van de lezer weet vast te houden. Kinderen lezen over het algemeen niet graag en door spannende verhalen zullen ze dat eerder gaan doen. Ik werk zelf graag met cliffhangers, zodat je als lezer snel door wilt lezen. Ook vind ik het wel fijn als een boek een boodschap heeft voor de lezer. Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn, het kan bijvoorbeeld over een hechte vriendschap gaan of over hoe je met moeilijke situaties moet omgaan.

*De Bieb-bende is een heel project, daarnaast ben je ook met andere verhalen bezig. Is het makkelijk om dat grote project los te laten en een ander verhaal te starten?

Ik vind het zelf heel gemakkelijk. Ik heb altijd al meerdere verhalen door elkaar heen geschreven. Ik kan het ene verhaal snel loslaten en dan doorgaan met het andere. Als ik heel lang bezig met een groot project (zoals de Bieb-bende) hang ik op een gegeven moment vast. Dan ga ik altijd iets anders schrijven en als ik na een tijdje weer met de Bieb-bende verder ga, is de blokkade op wonderbaarlijke wijze opgeheven :-).

*Denk je dat door een webpagina bij een boek je een ander publiek bereikt dan dat het er niet zou zijn?

Dat weet ik heel zeker. Ik richt mij vooral op kinderen die niet of nauwelijks lezen. Deze kinderen zitten heel vaak achter de computer, op de tablet of op de smartphone. Door een website aan het boek te koppelen, wek je dus al voor het boek de interesse van de kinderen. Ze bezoeken de website, doen een paar spelletjes en komen meer over het verhaal te weten. Natuurlijk staat niet alles online, dus om het hele verhaal te lezen, moeten ze de boeken gaan lezen. Wat ook heel erg goed werkt zijn de boektrailers. Tijdens mijn bezoeken aan scholen laat ik deze (https://www.youtube.com/watch?v=pljyxxVphhg) boektrailer altijd zien. Vrijwel meteen daarna schrijven kinderen snel de titel van het boek op en vragen mij waar de boeken te koop zijn. Ik weet dan bijna zeker dat ze na school het boek zullen gaan kopen of lenen.

woestijnhotel

*Het Woestijnhotel ook een avonturen verhaal heeft mijn nieuwsgierigheid gewekt, hoe gaat het daarmee?

Het Woestijnhotel heb ik eind 2013 afgerond. Sinds die tijd ben ik vooral het verhaal aan het verbeteren. Op dit moment zijn een tiental proeflezers ermee aan de slag. Iedere week krijgen ze een hoofdstuk en geven ze mij feedback. Aan die tips heb ik veel. Het verhaal is er al ontzettend door gegroeid. Ook ligt het manuscript bij een aantal uitgeverijen. Ik ben dus heel benieuwd of en wanneer het boek wordt uitgegeven. Er hoort ook weer een app en website bij, maar deze keer werkt het anders dan bij de Bieb-bende. Via de app kunnen kinderen namelijk tijdens het lezen zelf op avontuur gaan. Ze kunnen een pagina uit het boek scannen (van een lege kamer) en op de telefoon de kamer gaan verkennen en geheimen objecten verzamelen. Het is dus eigenlijk een soort verhaal in een verhaal.

*Op Wattpad ben je begonnen met het verhaal Magiërs van Avalon. Avalon spreekt al zeer tot de verbeelding, ik vond de tot nu toe geplaatste hoofdstukken prettig om te lezen en het onderwerp boeiend. Waarom heb je voor Wattpad gekozen?

Het was eigenlijk een gok. Ik kwam Wattpad ergens tegen (ik weet niet meer precies waar) en vond het meteen interessant. Er bleek een heel nieuwe doelgroep te zitten. Ik besloot om een account aan te maken en te beginnen met een verhaalidee wat ik al langer had. Al vrij snel kreeg ik de eerste reacties en volgers. Ze wilden vooral meer lezen. Dat vond ik wel stimulerend. Intussen communiceer ik vaak met deze volgers en probeer ik rekening te houden met wat zij leuk vinden (iets wat ik normaal overigens nooit doe, want ik schrijf gewoon wat ik zelf graag zou willen lezen). Op die manier ontstaat er een bijzonder verhaal, iets wat ik nog niet eerder heb gedaan. Ik ben heel benieuwd waar dit naartoe gaat en hoe Magiërs van Avalon uiteindelijk zal worden.

*Naast het schrijven is het denk ik ook hard werken om je boeken te promoten. Vind je de interactie met de kinderen op schoolbezoeken en dergelijke een aanvulling of een noodzakelijk kwaad, in die zin dat je liever zou schrijven?

De meeste boeken geef ik in eigen beheer uit. Daardoor moet je al hard werken om de boeken te promoten. Het is echt een dagtaak geworden. Ik sta er mee op en ga er mee naar bed. Zelfs ’s nachts ben ik er nog wel eens mee bezig. Ik ben erg perfectionistisch en wil alles zo professioneel mogelijk maken. Dat kost gewoon veel tijd (en geld).

Veel boekhandels willen de boeken niet inkopen, omdat ze er te weinig in zien. Omdat ik niet steeds wil gaan zeuren, heb ik besloten om me vooral op schoolbezoeken te concentreren. Daardoor bereik ik de doelgroep rechtstreeks en kan ik ze nieuwsgierig maken naar de boeken. Als ze ze echt willen kopen, gaan ze naar de boekhandel en dan zullen boekhandelaren het vanzelf inkopen. Dat vind ik een veel fijnere manier. Ook vind ik het heerlijk om voor de klas te staan. Ik hou ervan om kinderen enthousiast te maken voor het lezen. Het is een fijne onderbreking tijdens het schrijven, omdat ik daar ook niet de hele dag mee bezig wil zijn. Een win-win situatie dus!

*Heb je bewust gekozen voor deze leeftijdgroep om voor te schrijven of zou je ook voor een andere leeftijd een keer wat willen schrijven?

Vroeger wilde ik altijd fantasy voor volwassenen schrijven. Dat heb ik ook gedaan. Als ik tegenwoordig die verhalen teruglees, besef ik dat het heel kinderlijk geschreven was. Misschien dat ik ze ooit nog eens ga herschrijven, maar voorlopig heb ik het veel te druk. Toen ik het idee voor de Bieb-bende kreeg, wist ik heel zeker dat ik voor kinderen wilde schrijven. Ik kon al mijn fantasie kwijt en een spannend avontuur schrijven dat ik als kind ook graag beleefd zou willen hebben. Ik zou ook graag eens een Young Adult boek willen schrijven, maar daarvoor moet ik eerst een heel goed idee hebben.

Wat was jouw favoriete kinderboek toen je jong was ?

Dit komt misschien als een verrassing, maar als kind las ik heel weinig. Ik had er een hekel aan. De meeste boeken vond ik niet spannend genoeg of waren te dik (haha, nu schrijf ik zelf dikke boeken). Totdat ik de Kippenvel-reeks tegenkwam. Ik kende de serie al van tv en vond de boeken super spannend! Uiteindelijk begon ik steeds meer te lezen en met de komst van Harry Potter was ik pas echt leesverslaafd. Daarna stapte ik over op Stephen King.

*Wat voor soort boeken las je toen ?

Vooral spannende en enge boeken. Ik wilde ’s avonds in bed lekker kunnen griezelen….
*Heb je een kinderboekenschrijver die je bewondert of is er een  Kinderboek waarvan je denkt had ik die maar geschreven? 

Dat vind ik een moeilijke vraag. Ik bewonder eigenlijk heel veel kinderboekenschrijvers, zoals Marcel van Driel, Tosca Menten en nog een aantal. Zoals ik al zei, lees ik veel kinderboeken. Vooral om ervan te leren. Ook vind ik de Italiaanse schrijver Pierdomenico Baccalario erg goed. Hij is schrijver van o.a. de serie Century en Ulysses Moore. Dat is ongeveer hetzelfde genre als waarin ik schrijf, dus daar kan ik erg van genieten! Soms ben ik wel jaloers op een spannende scène in zijn boeken.

 

*Welk kinderboek is voor jouw het Kinderboek allertijden en zou je elk kind aan willen raden ?

Poeh, ook weer zo’n lastige vraag. Dat verandert bij mij altijd. Op dit moment zou ik vooral de Century boeken van Pierdomenico Baccalario aanraden, omdat ze spannend zijn en ze spelen zich af in vier grote steden, waaronder Parijs en Rome. Je leert er dus ook nog iets van!

schim kwaad

Ik wil Michael Reefs bedanken voor zijn tijd om de vragen te beantwoorden. De foto’s heb ik van de site van Michael.:www.michaelreefs.nl hier vind je ook de links naar de sites van zijn boeken.