“Onvervangbaar” Stephen Lovely

onvervangbaar 9789460680274 /2015

Uitgeverij Marmer, vertaling Kathleen Rutten

Stephen Lovely (USA) heeft na zijn studie Engels en creative writing zeven jaar geschreven aan deze debuutroman. Hij deed dit gedurende zijn werk als nachtwaker in de Pediatric Intensive Care Unit van de University of Iowa Hospitals and Clinics. Daarnast leidt hij sinds 2005 de “Iowa Young Writers Studio”.

Achterflap; Alex Voorman, een veelbelovende, jonge archeoloog, is getrouwd met Isabel, de vrouw van zijn dromen. Als Isabel plotseling komt te overlijden door een auto-ongeluk, stemt Alex erin toe haar hart te doneren. Janet Corcaron is docent, moeder van twee jonge kinderen en hartpatiënt. Ze staat op de wachtlijst voor een harttransplantatie, maar haar kansen zijn klein. Iedere dag, als ze naar het weerbericht kijkt, hoopt ze heimelijk op slecht weer en een dodelijk ongeval, zodat haar leven kan worden gered.Als Isabel komt te overlijden komt de wens van Janet uit.

In de proloog van het verhaal maken we het ongeluk van Isabel mee, dit speelt zich af in april 2005. Vervolgens beslaat het verhaal vier delen. Het begint in april 2006 en loopt tot juli 2006. Het tweede deel beslaat een periode in 2003 waar we oa op de hoogte worden gesteld van het verloop van de ziekte van Janet. Het geheel wordt afgesloten met een epiloog, twee jaar later in 2008.

Alex, de man van Isabel, en Bernice, haar moeder, proberen beide op hun eigen manier om te gaan met het verlies van een vrouw waar ze veel van hielden. Hoewel Alex akkoord is gegaan met het doneren van haar hart heeft hij hier veel moeite mee en wil niet weten waar het naar toe is gegaan. Bernice daar in tegen heeft met veel moeite het adres gevonden en heeft mailcontact, eerst met de moeder van Janet en daarna met het gezin. Janet stuurt Alex wat brieven en kaarten maar Alex gaat hier niet op in. Later komt ook Jasper op het toneel. Hij is degene die het ongeluk heeft veroorzaakt en wil ook weten wie de donor is omdat hij denkt dat hij naast het leven wat hij genomen heeft er ook één heeft gegeven en wil deze persoon ontmoeten. Deze mensen die totaal vreemden van elkaar zijn zijn nu met elkaar verbonden door één persoon die er als persoon niet meer is maar haar hart wel.

Het verhaal is mooi weergegeven, vol emotie en gevoel. De hoofdfiguren en manier van handelen zijn allen heel verschillend, met verschillende motieven maar toch komen ze dichterbij elkaar dan dat ze zouden denken. Alex die afstand wil houden en voorzichtig een nieuwe relatie wil aangaan heeft te kampen met schuldgevoel en angst. Bernice die mist haar dochter en wil juist wel contact met het stukje Isabel wat nog leeft. Janet die haar dankbaarheid wil tonen aan de familie van Isabel en Jasper die het een plaatsje probeert te geven en schoon schip voor zijn eigen schuldgevoel wil maken.

Het rouwverwerkingsproces , wat door een ieder anders kan worden beleeft en het verlies wat er gedragen moet worden zijn pittige onderwerpen die op deze wijze niet op een zware manier op papier worden gezet maar op een menselijke en toegankelijke wijze.

Hoe het overlijden van één persoon het leven van velen op zijn kop kan zetten, weer hoop kan geven, maar ook verdriet en schuldgevoel is goed onder woorden gebracht in een vlotte en prettige schrijfstijl. Het verhaal loopt, ook al zitten er schommelingen in tijd, locatie en perspectief in, zo vloeiend in elkaar over dat je het in één stuk door wilt lezen.

Een mooi verhaal wat een diepe indruk heeft achtergelaten.

Ik las deze roman voor het lezerspanel van Uitgeverij  Marmer

De afbeelding van de cover is van Uitgeverij Marmer.

1 Comment

  1. Pingback: -Overzicht recensies- | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s