“etters ” Nancy de Heer

ettersisbn 9789490767389 uitg.Zilverspoor

Nancy de Heer heeft in dit boek haar eigen ervaringen gestopt die ze als kind meegemaakt heeft toen ze gepest werd op de basisschool. Ze werd gepest omdat ze “anders”was; ze vonden haar anders omdat ze altijd met dieren in de weer was, dat vonden andere kinderen te soft.

achterflap:Lisa wordt gepest op school. Een groep kinderen , met als leider Simon, treitert haar dagelijks. Simon verzint steeds gemene trucs om haar te vernederen, het liefst in gezelschap van anderen. Door dit pesten kan Lisa zich niet goed concentreren in de klas. Daardoor krijgt ze steeds op haar kop van de juf. Geertje, een meisje uit haar klas, neemt het voor haar op en wordt haar vriendin. Op een dag vertelt Simon leugens over Lisa tegen Geertje, die daardoor aan hun vriendschap gaat twijfelen. Lisa zoekt troost bij haar grootste vriend Bubbus, de kater. Bubbus zorgt voor een stukje plezier in Lisa haar leven. Als hij erg ziek wordt is ze radeloos en ontwikkelt ze een andere manier om met hem te praten.  Op een gegeven moment knapt er iets bij Lisa als Simon haar zusje te grazen neemt. Dan gebeuren er dingen die niemand wil, omdat Lisa geen andere uitweg meer ziet.

De schrijfster laat het verhaal zien van een slachtoffer die gepest wordt op school. De pesterijen slaan nergens op en worden steeds erger. De meelopers steunen hun leider Simon en geloven hem blindelings. Lisa durft niets thuis te vertellen bang dat het erger wordt als haar moeder naar school gaat. De juf reageert nauwelijks op het pesten en daardoor voelt Lisa zich alleen en in de steek gelaten. Lisa voelt zich eenzaam en onbegrepen, gaat zelfs denken dat ze inderdaad anders en slecht is. Ze probeert de pesters te ontlopen en komt daardoor in de problemen thuis en op school.

Helaas is het vandaag de dag nog steeds een actueel onderwerp en misschien nog wel meer dan vroeger toen er nog geen internet, multimedia en mobiele telefoons waren. Je voelt mee met de hoofdfiguur en wordt boos op het onbegrip op school en op de pesters. Het is zo triest dat een kind zoveel moet mee maken en er niet over durft te praten.

In het boek trekt Lisa een heftig plan om van haar belager af te komen. Het is volgens vele geen oplossing maar je voelt haar frustratie en ziet dat het een noodoplossing is en je begrijpt waarom ze tot deze actie over gaat.

Een heftig verhaal waarbij hopelijk de ogen van sommige kinderen worden geopend zodat ze weten hoe erg het is om gepest te worden, dat je niet moet pesten maar dat het net zo verkeerd is om mee te lopen met een pestkop of als je je er de ogen voor sluit.

 

 

1 Comment

  1. Pingback: Overzicht recensies | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s