“Het Gerecht” Inge Ipenburg

het gerecht ipenburgisbn 9789026136542 uitgeverij de Fontein

Inge Ipenburg (1957) is vooral bekend als actrice. Ze speelde oa. in soaps als “Goede tijden slechte tijden”, in series als “Celblok H”, in vier succesvolle sinterklaasfilms en in het spelprogramma “Wie is de mol? Daarnaast speelde ze in musical en theaterproducties, geeft ze les in acteren en is ze in het bedrijfsleven bekend als personal coach. Deze duizendpoot heeft nu met “het Gerecht”in mei 2014 haar thrillerdebuut afgeleverd dat inmiddels binnen vier maanden zijn derde druk mag beleven. Een tweede roman is in de maak.

achterflap”: Sandra Hazelaar is een voormalig actrice die tegenwoordig in de luwte van de media-aandacht haar cateringbedrijf en Keukenrestaurant bestiert. Maar als zij op een avond in het Amsterdamse Sarphatipark getuige is van een verkrachting, zet dat haar hele leven op zijn kop. Zij herkent de verkrachter als de bekende strafpleiter mr. Joachim Hansson, die regelmatig aanschuift aan de desk van een entertainmentprogramaa. En hij herkent Sandra. Gedreven door een groot rechtvaardigheidsgevoel wil Sandra alles op alles zetten om het recht te laten zegevieren. De macht van Hansson reikt echter ver, heel ver. Hij zorgt ervoor dat haar zorgvuldig opgebouwde bestaan en reputatie als een kaartenhuis in elkaar storten. Sandra verliest de grip op haar leven en vrienden, terwijl Hansson de dans lijkt te ontspringen.

Het boek heeft 120 korte hoofdstukken verdeeld over vier delen , elk deel beslaat een week in het leven van Sandra Hazelaar vanaf het moment van de verkrachting. Het verhaal is chronologisch opgebouwd en vanuit een ik perspectief van Sandra Hazelaar geschreven. De titel kan slaan op het feit dat de hoofdfiguur graag kookt en een restaurant runt maar ook naar het feit dat de dader een strafpleiter is en Sandra er alles voor over heeft om hem voor het “gerecht “te krijgen. Deze dubbele titel vond ik goed gevonden en dekt de lading , om het zo te moeten zeggen.

Inge Ipenburg heeft met deze thriller een heel spannend debuut neergezet. Vanaf de eerste bladzijde word je in het verhaal meegezogen en laat het je niet meer los. Alles komt levensecht over en juist daardoor kan je de spanning goed voelen. De karakters worden goed omschreven en uitgediept, de manier waarop ze in contact komt met de verschillende figuren in het boek en hoe die relaties verder lopen gaan goed in elkaar over. Het is niet alleen het verhaal van de verkrachting en haar actie maar ook nog eens de interactie met haar vrienden, haar stalker, de strafpleiter (en dader), de media en alle gevolgen vandien die het verhaal veel inhoud geven en je getriggerd wordt om door te lezen.

Kortom een spannende page-turner die je in één zucht uitleest  ! Een aanrader en ik kijk uit naar haar volgende roman !

2 Comments

  1. Pingback: -Overzicht recensies- | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s