“enkele reis Brugge ” Hilde E. Gerard

download (26)9789002276033/2022

auteur Hilde E. Gerard, uitgeverij Davidsfonds/Standaard uitgeverij

Hilde E. Gerard is een Vlaams auteur, dit is haar 20ste boek en mijn eerste kennismaking met haar werk.

Inhoud (samenvatting tekst achterzijde) : Een jaar geleden zijn de “Heilige Sandalen van Christus “gestolen en nu wordt de kapelaan van de Sint-Salvador basiliek in het Duitse Prüm vermoord. Op het zelfde moment verdwijnt een ander relikwie de “Tunica Christi”. Professor Michael Holzberger is verdachte nummer een omdat hij de kapelaan als laatste in leven heeft gezien. Michael wordt echter zelf gedwongen mee te werken aan een misdaad anders wordt zijn dochter Kerstin ontvoerd. Michael dwingt Kerstin om te vluchten naar Sint-Niklaas waar zijn oude vriend Jan woont. Het gevaar is daarmee niet geweken en met de zoon van Jan ,  Sebastiaan trekt Kerstin verder. Richting Brugge. Kerstin wil bewijzen verzamelen om haar vader vrij te pleiten die inmiddels is opgepakt.  Ze vertrekken per trein waar een moord plaats vind. Uiteraard is er een getuige die Kerstin en Sebastiaan als schuldige aanwijst. Nu moeten ze niet alleen de misdadigers ontlopen maar ook de politie.

De cover is eenvoudig met een afbeelding waar je alle kanten mee op kan als je nog niet weet waar het over gaat. Als je dit wel leest is de cover prima gevonden. De tekst op de achterzijde verteld heel veel en je vraagt je af of de auteur zoveel informatie in zo’n 225 pagina’s kan verwerken. Daarnaast word ik al lezend nieuwsgierig of er een bron van waarheid in het verhaal zit. Leuk is dan ook om aan het einde van het verhaal een pagina met ‘ waar of niet waar’ te vinden met een korte toelichting bij een aantal plaatsen, gebouwen en personen.  Daarnaast zijn sommige omschrijvingen ( bijvoorbeeld bij het station) zo uitvoerig dat het voor de lezer die op die plaats is geweest wel herkenbaar zal zijn. Persoonlijk ben ik in geen van de plaatsen geweest uit het verhaal dus daar kan ik geen oordeel over geven. Wel vond ik dat sommige beeldende omschrijvingen het tempo uit het verhaal haalde. En dat is wel een vereiste met zo’n verhaal als dit.  De jongeren zijn op de vlucht en hebben geen moment rust dus dat moet de lezer ook niet krijgen. Die moet dezelfde spanning kunnen voelen en de nieuwsgierigheid om door te lezen.

We gaan van start met een eerste hoofdstuk waarin een oude man wordt vermoord. Het is nog even onduidelijk wie maar daar het op de achterflap al is benoemt trek ik de conclusie dat het de kapelaan moet zijn. Het is een pittig hoofdstuk wat in een rauwe thriller niet zou misstaan. Even check ik of ik wel een jeugdboek in mijn handen heb.  Daarna volgt de kennismaking met de andere figuren ( het zijn er best veel ) , hun rol in het verhaal (soms niet al te snel duidelijk) en de reden waarom Kerstin op de vlucht moet en haar reis. Kerstin moet in de chaos van de dag zien te overleven door uit handen te blijven voor haar onzichtbare vijand. Ze weet immers niet wie haar op de hielen zit. Die chaos zit ook af en toe in het verhaal. De basis is goed en de auteur wil veel vertellen om de spanning op te voeren maar door de manier waarop vond ik het af en toe wat rommelig waardoor het mijn aandacht verloor. Ik heb het zelfs een paar keer weggelegd omdat ik er niet echt in kon komen. Wat ik jammer vond want het idee van het verhaal trok mij wel. Naar mijn idee had het verhaal wat meer bij de basis moeten blijven zodat het tempo er in had gebleven en de spanningsopbouw beter zou zijn.

Kortom niet mijn soort boek omdat het voor mij niet de juiste spanning met zich meebracht. Ik had een jeugdthriller verwacht en het leek meer op een rommelige roadtrip.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s