“Braincrash” Tanja de Jonge

nov 89789025884123/2022

Tanja de Jonge,uitgeverij Leopold

Synopsis: Dylan moet een geheimzinnige brief bezorgen op een bedrijventerrein. Dagen later wordt hij terug gevonden aan de kant van een drukke weg, zonder herinnering aan wat er us gebeurd. Gaandeweg flitsen er steeds meer beelden door zijn hoofd. Herinneringen of nachtmerries? Dylans zus Indy en haar vriendin Aya gaan op zoek naar de waarheid.
” braincrash” is voor mij de kennismaking met auteur Tanja de Jonge. Zij schreef al eerder jeugdthrillers waarna ik na het lezen van dit verhaal wel nieuwsgierig naar ben geworden.
De cover sprak mij niet zo aan. Voor mij niet aantrekkelijk en ik vond het zelfs een beetje oubollig en nietszeggend. Het lezen van de synopsis op de achterzijde maakte mij meer nieuwsgierig.
Het begint heel spannend als Dylan wordt gevraagd een brief te posten. Hij besluit deze persoonlijk af te geven met alle gevolgen vandien.  Het boek is verdeeld in vijf delen met wisselend perspectief (Dylan, Indy, Aya) waardoor je het verhaal vanuit verschillende hoeken verteld krijgt en het totaal plaatje duidelijker wordt belicht.
Het boek telt iets meer dan 200 pagina’s dus de verdeling van het boek heeft niet zo’n meerwaarde. Boven elk hoofdstuk staat wie aan het woord is. Hoewel mij dit in begin niet zo opviel. Hieruit blijkt dat de wisseling goed is gedaan omdat uit tekst al blijkt bij wie het perspectief ligt. De hoofdstukken zijn kort en de spanning wordt goed opgebouwd. De vertelstijl is prima, sommige dialogen wat houterig, maar over het algemeen leest het lekker weg. Actuele onderwerpen worden niet geschuwd. Denk aan het milieu, complottheorieën en groepsdruk.  De opbouw is duidelijk en de verhaallijn loopt in goed tempo.
Het wordt afgesloten met een open einde en sommige vragen onbeantwoord. Maar het is wel op een bepaalde manier afgerond. Het houd het gewoon een beetje mysterieus met een mogelijkheid tot een vervolg. Al hou ik wel van een vleugje mystiek dus het einde is voor mij prima zo.
Een prima jeugdboek voor 12plus,  categorie jeugdthriller
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s