” out of my mind ” Sharon M Draper

10010040113544179781416971719/2019

Sharon M. Draper ( 1948) is docent en auteur. Ze schreef al meer dan vijfentwintig boeken. Dit boek is haar eerste boek dat naar het Nederlands is vertaald en onder de titel ‘ in mijn hoofd ‘ verscheen bij Blossom Books ( isbn 978 94 6349 157 0 vertaling Merel Leene). Ik las zelf de originele Engelse versie.  Drapers dcohter heeft cerebrale parese, dezelfde hersenaandoening als Melody, de hoofdpersonage in dit boek.  Het verhaal is dan ook deels geïnspireerd door haar eigen ervaringen met haar dochter.

Het verhaal gaat dus over Melody. Ze kan niet lopen, niet praten, niet schrijven door haar hersenaandoening. Maar ze heeft een fotografisch geheugen en is eigenlijk de slimste van de school. Maar omdat ze het niemand kan vertellen denken ze op school dat ze dom is. Want ze zit in een rolstoel, en kan niet praten…  Melody weigert zich daar bij neer te leggen en wil iedereen laten weten hoe slim ze is.

Bij het zien van de cover was ik al verkocht. Toen ik hoorde waar het over ging wist ik dat ik dit boek wilde lezen. Ik koos voor de Engelse versie omdat mijn dochter liever Engels leest en het ook graag zou willen lezen. De cover van de Engelse versie vind ik trouwens ook mooier alleen zijn Engelse pockets vaak wat ‘minder boek’, dun en grauw papier, maar goed het gaat om de inhoud. En die is top !

Het is een ontroerend en emotioneel verhaal wat je niet snel los laat, ook niet als het uit is. Je leest vanuit de gedachten en beleving van Melody en ze heeft een heldere, frisse en duidelijke kijk op de gang van zaken. Haar emoties en reacties op de gebeurtenissen om haar heen zijn raak en komen binnen. Je leest hoe ze school beleefd en hoe zij de onmacht, frustratie maar vooral de onwetendheid van onder andere de docenten ziet bij de aanpak van het onderwijs naar haar toe. Het is tevens een aanval ten opzichte van het schoolsysteem, begeleiding en sowieso hoe de maatschappij tegen een persoon met een handicap reageert. Het is top hoe ver ze weet te komen ( ze mag mee doen met een aantal leerlingen in een kenniswedstrijd tussen scholen) maar ook heel verdrietig hoe hard ze weer teruggefloten wordt.  Ik ga geen spoilers geven maar kan je alleen maar aanbevelen dit te lezen.

Het verhaal zelf is zeer eenvoudig te lezen en hierdoor voor een groot publiek toegankelijk. Het is hier en daar wel erg Amerikaans maar aan de andere kant denk ik dat de sociale handicap van iemand die vol in het leven staat ten opzicht van iemand met een handicap niet landgebonden is (helaas).  Het geeft wat meer zicht op de mogelijkheden en de verborgen talenten van iemand. Ieder mens is immers uniek en moet de kans krijgen zich te ontplooien. Dus hopelijk geeft een verhaal als deze steun en begrip.

 

 

 

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s