“stief” Marion Pauw

stief9789020609578/2019

Marion Pauw, uitgeverij Kluitman

Marion Pauw (1973) debuteerde in 2005 met Villa Serena en brak in 2008 definitief door met Daglicht, waarmee ze de Gouden Strop won. Na Daglicht volgden de succesvolle titels Zondaarskind, JetsetDe wildenHemelen en We moeten je iets vertellen.  Voor Kluitman schreef Marion Pauw in 2019 de spannende YA-novelle Stief.

Inoud: De vijftienjarige Kiki woont bij haar moeder, Sigrid. Haar ­ouders zijn twee jaar geleden gescheiden en haar vader heeft inmiddels een nieuwe vriendin en een baby. Haar moeder heeft de breuk nog niet verwerkt. Kiki doet er alles aan om haar op te vrolijken. Als ze iets leuks met vriendinnen gaat doen, houdt ze zelfs dat geheim om haar moeder niet te kwetsen. Ook met haar vader heeft ze om die reden weinig contact. Als haar moeder een nieuwe vriend krijgt, wordt het weer gezellig in huis. Johan is altijd vrolijk en verwent Kiki en haar moeder met cadeautjes en leuke uitstapjes. ­Johan zegt dat hij in auto’s ­handelt, maar Kiki komt er per toeval achter dat hij niet de waarheid spreekt.

Ik vind de y.a. novelle-serie van Kluitman een goed initiatief. Het zijn mooie hardcover boekjes, rond de 100 pagina’s en wat ik tot nu toe las prettig leesbaar. Ze gaan meer de kant op van de jeugdthrillers maar boeken moet je niet in een hokje willen stoppen en soms overlappen genres elkaar hier en daar. Vaak heb je bij jeugdthrillers hetzelfde concept en/of thema’s en dat is bij dit boekje gelukkig niet het geval.

Het is een origineel verhaal, geen dertien in een dozijn jeugdthriller en leest prettig. Het is ook fijn als één verhaal verteld en niet zoals bij veel van dit soort verhalen voor elk hoofdstuk een ander personage die zijn verhaal doet of als invalshoek heeft. Hierdoor lees je gewoon een chronologisch verhaal met een prima spanningsopbouw. Je kan duidelijk merken dat de auteur thrillers schrijft en haar sporen in schrijversland al dik heeft behaald. Ze sluit goed aan bij de doelgroep maar maakt het niet te eenvoudig of kinderachtig. Ze is er in geslaagd om mij (de lezer) gedurende het hele verhaal vast te houden en er nog een leuke twist aan het einde in te stoppen.  Ik hoop dat er na deze novelle een dikkere y.a. van haar hand mag komen !

 

Informatie van de auteur, inhoudsopgave van boek en foto van de cover komen van de site van de uitgeverij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s