“de stilte van het water ” Norman Jansen

stilte van het water9789492221933/2018

Norman Jansen, Futuro uitgevers

Norman Jansen is werkzaam voor de Koninklijke Marechaussee, en is expert op het gebied van mensenhandel en mensensmokkel. Na een tijd in het Caribisch gebied heeft gewoond is hij nu weer terug in Nederland en heeft zich op het schrijven van non-fictie en fictie toegelegd. Zijn jarenlange ervaringen gebruikt hij als bron van zijn boeken.

Ook deze roman is waargebeurd en deels autobiografisch. De jonge vrouw Ladymia woont in het door een aardbeving getroffen Haïti . Voor de aardbeving leefde ze al in armoede en was het zwaar om de dag rond te komen maar erna, als ze de twee belangrijkste mensen uit haar leven is verloren, is het niet meer te doen. Ze gaat samen met het gezin van haar zus op zoek naar een veiliger bestaan. Een mensensmokkelaar wil haar wel een nieuwe start bezorgen maar de prijs is heel hoog. Ladymia moet een moeilijke keuze maken terwijl ze eigenlijk geen keuze heeft.

Omdat je weet dat het een waargebeurd verhaal is en er in het nawoord  wat meer toelichting wordt gegeven over de omstandigheden in Haïti en hoe het nu gaat met Ladymia,  lees je het verhaal toch anders dan dat het om pure fictie zou gaan. De schrijver maakt gebruik van het hij/zij perspectief. De karakters vertellen het verhaal niet, je leest wat ze meemaken vanuit de ogen van de schrijver. De schrijfstijl is daardoor  een beetje opsommend en met enige afstand, waardoor het de lezer niet zou raken als het fictie zou zijn.  Maar met de wetenschap dat je leest over echte mensen en al die ellende die ze treffen kijk je toch met andere ogen naar dit verhaal en is enige afstand misschien wel goed.

Het geheel is verder zeer toegankelijk en vlot neergezet waardoor je het verhaal, ook mede door het onderwerp, in één ruk uitleest.

Het geeft een kijkje in de vreselijke keuken van mensensmokkel en geeft je meer inzicht over hoe moedeloos iemand moet zijn om te kiezen het eigen land te ontvluchten. Helaas is deze problematiek nog steeds relevant en hopelijk zullen in ieder geval de lezers van dit boek meer begrip hebben voor mensen die ergens anders een toekomst op willen, of moeten , bouwen.

 

De informatie van de schrijver komt van de uitgeverij net als de afbeelding van de cover.

2 Comments

  1. Pingback: Het beste van 2018: top drie romans, verhalen en gedichten | conniesboekkies

  2. Pingback: ” een gemakkelijke prooi ” Norman Jansen | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s