” Breinsteinsmissie” Ineke Fritz

Breinsteins-missie-9789491886935/2017

Ineke Fritz, coverillustratie Leon Römer, uitgeverij Droomvallei

Ineke Fritz wilde altijd al een spannend jeugdboek schrijven maar het moest wel een origineel onderwerp hebben. Via google zag ze iets over Albert Einstein die overtuigd was dat zwaartekrachtsgolven bestonden maar dit was nog niet bewezen. Het idee was geboren. Niet te bedenken dat het bewijs geleverd ging worden voordat het boek uitkwam maar door de draai die de schrijfster aan het verhaal geeft, waarbij de hoofdpersoon verder gaat dan de wetenschappers die dit bewijs vonden, is het een heel avontuurlijk geheel geworden!

Inhoud:  Nick en zijn neef Jayden krijgen te horen dat ze een opa hebben. Het is de wereldberoemde wetenschapper Bruce Sutton, die een goede reden heeft om nu pas aan zijn kleinzoons te vertellen dat hij nog leeft. Tijdens de vakantie in het ondergrondse complex waar hun opa werkt, horen ze over zijn werk en besluiten ze zelf een game te maken. Hun opa bewijst wat Albert Einstein jaren geleden al voorspelde: zwaartekrachtsgolven bestaan. Onder druk kunnen ze grote schokken veroorzaken. In de ruimte, maar ook op aarde, bijvoorbeeld in de vorm van aardbevingen. Bruce wil die aardbevingen voorkomen. Zijn uitvinding van de Speurder is een stap in de goede richting, maar  zijn andere uitvinding de Bever veroorzaakt juist schokken, in plaats van ze te voorkomen. Als de Bever in verkeerde handen komt is het een massavernietigingswapen, dat het leven van miljoenen mensen in gevaar brengt. Bruce werkt aan een oplossing, maar de vijand is slimmer dan hij dacht. Nick en Jayden hebben geen tijd om een plan te bedenken: ze moeten in actie komen.

Het is leuk om te lezen dat de schrijfster zelf niets op heeft met wiskune en techniek en toch een boek weet te schrijven over zwaartekrachtgolven. Juist daardoor is het denk ik een boek geworden wat voor iedereen te begrijpen is. De technische snufjes worden op een toegankelijke manier in het verhaal verwerkt. Het verhaal leest lekker weg, het avontuur van de jongens is spannend en je wilt niets liever weten wat er allemaal gaat gebeuren dus met de spanningsopbouw zit het zeker goed !

De cover is leuk maar ik had hierdoor verwacht dat het daardoor wel geschikt zou zijn voor wat jongere lezers maar het is  een 11-plus boek, bovenbouw basisschool. En hoewel de hoofdfiguren twee jongens zijn is het boek zowel voor jongens als meiden leuk om te lezen. Het sluit goed aan bij de belevingswereld van deze leeftijd.

 

De illustratie van de cover en de informatie over de schrijfster komen van de site van de uitgeverij. Met dank voor het recensie exemplaar!

4 Comments

  1. Pingback: -Overzicht recensies- | conniesboekkies

  2. Pingback: Gelezen in oktober TBR- pile update | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s