9789059088818/2017
Dirk Bracke, uitgeverij Davidsfonds
Dirk Bracke is al meer dan twintig jaar Vlaanderens populairste jeugdauteur. Hij debuteerde in 1993 met het boek “steen” waarna er veel jeugdromans zouden volgen. Zijn verhalen zijn te herkennen aan de realistische benadering van de thematiek, de inleving in het wereldje van jongeren en zijn vlotte schrijfstijl . Aldus het persbericht van de uitgeverij. Daar het onderwerpen cyberpesten en catfish mij interessant leken wilde ik dit boek wel lezen. Zelf opgegroeid in een generatie zonder computers, internet en mobiele telefoons verbaas je je er soms over wat er nu speelt bij de jeugd ( en voel je je soms best wel oud) en het is heel belangrijk dat de jeugd voor dit soort zaken wordt gewaarschuwd. En hoe kan je dit beter doen dan een heftig verhaal in een toegankelijk boek, wat lekker weg leest.
We maken kennis met Marie en haar vriendin Cloé . Marie is zeventien jaar en twee jaar terug gebeurde er iets ergs met haar broertje waardoor ze haar zelfvertrouwen helemaal kwijt is. Zelfs Cloé weet niets van haar geheim. Marie zoekt aandacht van jongens en kleedt zich uitdagend en door die aandacht vergeet ze haar problemen een beetje. Via Facebook en Instagram wil ze zoveel mogelijk “likes” en vrienden krijgen. Via Facebook ontmoet ze Anton, een jongen die haar vertrouwen probeert te winnen.
In zestien korte hoofdstukken weet de schrijver het wereldje van Marie en haar “vrienden” goed neer te zetten. Hij weet zich goed in te leven en alles komt heel realistisch over. Als een moeder van een tiener zat ik af en toe met kromme tenen en kon mij alleen maar bedenken dat ik mag hopen dat mijn kind dat nooit gaat doen en moet doorstaan. Het pesten van klasgenoten is van alle tijden maar vandaag de dag met het internet kan het volledig doorslaan. Naast het cyberpesten is een ander heftig onderwerp een catfish die op de loer ligt en zijn slag wil slaan. Het is inderdaad te hopen dat dit ver van je bed blijft maar na het lezen van dit boek kan de ellende op elke hoek zitten . Door juiste voorlichting en het benoemen van dit soort zaken zullen veel jongeren misschien beter na gaan denken over hun internet gebruik maar de sociale druk is soms erg hoog. Ik hoop dat dit boek kan bijdrage aan dat besef.
Het verhaal is spannend en realistisch en zet zeker aan tot nadenken en misschien een gesprek te openen. Aan het einde van het verhaal is er nog een begrippenlijst en FAQ’s over wat en hoe te handelen als het jou overkomt of je signaleert iets.Naast het boek is er ook een educatieve film die op school zeker nuttig kan zijn om het in de klas bespreekbaar te maken. In het boek wordt hier naar verwezen.
Met dank aan de uitgeverij voor het recensie exemplaar. De foto van de cover komt van de site van de uitgeverij
Pingback: Gelezen in oktober TBR- pile update | conniesboekkies