“Happy Halloween! “

halloween circus 2

Halloween kennen de mensen als typisch Amerikaans feest ,waarbij kinderen als griezels langs de deuren gaan voor “trick or treat”. Gelukkig gaat het in ons landje ook steeds meer leven wat ik erg leuk vind want ik ben gek op griezel, horror en fantasy. Afgelopen weekend heerlijk met de familie rond wezen dolen op Haunted Castle in Lisse en vanavond weer op pad.

Ik wilde voor mijn blog ook iets met Halloween doen maar een boeken top drie voor volwassenen viel niet mee want ik vind het niet snel griezelig of eng.. Bij mijn recensies staat een boek van Mark van Dijk “Bloeddorst”wat ik aardig in de buurt vind komen maar daar kan ik geen top drie mee vullen. Bij de vraag aan Femke (11) wat haar top drie is had ze ook niet direct haar antwoord klaar wel een titel van een prentenboek wat me op het idee bracht wat prentenboeken over dit onderwerp in “de volle  maan” te zetten ( ipv het zonnetje)!

Halloween circus halloween circus9789055796977

Dit boek is in Nederland uitgegeven in 2002, een uitgave van uitgeverij de Vier Windstreken. Het is geschreven door C. Neugebaur en vertaald door N. Kuiper.  Het is misschien wat moeilijk geschreven voor de kleuter maar de tekst is op rijm en dat spreekt snel aan.  Al zou ik zelf het boek aan de oudere kinderen aanbieden. Het boek heeft heel mooie platen en er is heel veel op te zien. Aan de binnenkant van de kaft zit een uitklapbare poster en elke bladzijde die je opent vormt daar weer een geheel mee. Tijdens een beschrijving over Halloween komen er dansende , feestende en griezelige figuren voorbij compleet met circus orkest.

Het griezelfeest griezelfeest9789044811698

Het griezelfeest van L. Slegers is uitgegeven door uitgeverij Clavis 2009, en is net als alle andere thema boeken van Slegers eenvoudig van opzet, duidelijk en met mooie prenten geschikt voor kinderen vanaf drie jaar.

” De laatste dag van oktober vieren we Halloween. Dat is het griezelfeest. Komen er dan echte spoken, denk je ? Nee ,die bestaan natuurlijk niet, maar je verkleden als spook of een geest is echt leuk. Huuu ! ” aldus de achterkant en dat dekt de lading van dit boek.

Belladonna viert Halloween belladonnaisbn 9789058388902, uitgegeven door uitgeverij Eenhoorn in 2013.

Belladonna en de andere heksen bereiden zich voor op Halloween. Maar er gebeuren opeens rare dingen. De pompoenen zijn vertrappeld, het spookhuis bedekt met kikkerdril. De heksen willen weten wei de daders zijn en verstoppen zich s’nachts in de tuin. Opeens landen er drie bezems in de groentetuin. Drie jonge heksen beginnen wild te dansen. Ze besluiten hen een lesje te leren.

Het grappige boek op oblong formaat zit vol met mooie illustraties met oog voor details. Over deze heksen zijn al meer avonturen verschenen, dit is het vierde deel. Geschikt vanaf 4 jaar.

IMG_8041Voordat we in de schmink gaan om op pad te gaan nog even mijn favoriet en dat is dan wel niet een prentenboek met Halloween als thema maar wel met als hoofdpersoon een spook.

Als Deelder liefhebber was ik in 1995 blij verrast toen ik tegen dit boek aanliep.

De bevrijding van Koos Spook koos spook een uitgave van de Bezige Bij uitgeverij.

Koos is bang voor dieren en mensen. Zijn familie is radeloos en de beste doktoren komen langs om hem van zijn angst te verlossen gevolgd door de meest uiteenlopende spookgedaanten die hetzelfde proberen. Als laatste komt er een hel oud spook aan dat heel slim iets weet tegen de angst voor mensen.

Een heerlijk boek om voor te lezen. Als je het ziet lijkt het een heel lang gedicht , het zijn tweeregelige coupletten maar leest heel lekker weg, een beetje swingend zelfs.  Zowel de prenten zijn apart en grappig net als de tekst die ook voor de oudere aanspreken.  Een feestje vol gegriezel vanaf ongeveer 6 jaar.

Happy Halloween hallo2

Na het  plaatsen van mijn blog las ik een blog van Emmy van Ruijven over de oorsprong van Halloween en waar de gebruiken vandaan komen. Het feest zoals uit Amerika overgewaaid heeft niets van doen met het vieren van Samhain en haar oorsprong . Ik ben zo brutaal de link naar haar blog hieronder te zetten omdat ik het zelf een goed stuk vond om te lezen, bij mij weliswaar bekend maar voor wie er nieuwsgierig naar is:

Happy Halloween (eh.. Samhain)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s