“de verzamelde werken van A.J.Fikry, boekhandelaar” Gabrielle Zevin

verzamelde werkenisbn 9789025440862 uitg. Atlas

achterflap:

Het leven zit A.J.Fikry niet mee. Zijn vrouw is overleden, de omzet van zijn boekhandel daalt zienderogen, en nu is zijn kostbaarste bezit, een zeldzame dichtbundel, uit zijn woning ontvreemd. Zelfs de prachtige boeken waarmee hij zich dagelijks omringt, geven hem geen plezier meer. Langzaam maar zeker zakt Fikry weg in een isolement waaruit zelfs de charmante Amelia, vertegenwoordiger van een kleine uitgeverij, hem niet kan halen. Als op een dag een mysterieus pakket in zijn boekhandel verschijnt, krijgt Fikry de kans om opnieuw te beginnen.

De kaft van het boek is heel apart waardoor je niet echt weet in welk hokje je dit kan plaatsen. Maar na het lezen van de achterflap wint de nieuwsgierigheid het, mede ook door de  positieve recensies die ik over deze titel voorbij heb zien komen. Wat ik vooral heel leuk vond aan dit boek is dat elk hoofdstuk met een kort stukje over een bepaald boek/verhaal/anekdote van Fikry begint wat hij “zelf heeft geschreven” als inleiding.

Het decor van het verhaal,  een dorpje op een eilandje voor de kust, waar iedereen elkaar kent en met elkaar meeleeft, zie je jezelf al snel rond lopen en vooral de boekhandel van A. J. Fikry doet watertanden. Het idee van een winkel vol boeken, een gangpad met stapels boeken en leesexemplaren als hij richting kantoor loopt zou voor mij (als voormalig medewerkster van een boekwinkel) de ideale plek zijn om de hele dag te vertoeven!

Het verhaal zelf leest lekker weg en de nukkige Fikry heeft gelijk een plekje in mijn hart gestolen. Vooral zoals hij omgaat met zijn mysterieuze pakketje wat hij ontvangt en alle adviezen die hij hierover krijgt is vertederend. Verder heeft dit boek wat zwarte humor en romantiek en alle andere ingrediënten voor een paar uur leesplezier !

Advertenties

3 Comments

  1. Pingback: -Overzicht recensies- | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s