“handboek voor de burger in tijden van Corona” Henk Rijks, Roeland Stekelenburg en Tijs Koelemeijer

Handboek voor de burger in tijden van corona 9789083054223 (ebook) /2020

Henk Rijks, Roeland Stekelenburg, Tijs Koelemeijer, uitgeverij Pluim.

Roeland Stekelenburg woonde en werkte vijf jaar als correspondent in Zambia en leerde daar noodgedwongen te overleven zonder de zekerheid van een werkende infrastructuur.   Henk Rijks is auteur van ‘de kostwinner ”en ‘de overblijfvader.  Hij is voormalig officier bij de Landmacht en kijkt hierdoor kritisch naar de infrastructuur en mogelijke kwetsbaarheden en hoe daarmee om te gaan. Tijs Koelemeijer is illustrator en grafisch vormgever. Dit drietal werkt al enige tijd aan “het handboek voor de burger in tijden van nood” , een boek bedoeld om mensen te helpen met praktische adviezen, recepten, tips  en eigenlijk alles wat je als burger zelf kunt doen om een crisis het hoofd te bieden.  Door de Corona-pandemie zijn sommige hoofdstukken actueler dan ooit. In overleg met hun uitgeverij Pluim werd besloten deze hoofdstukken zo actueel te maken en online te zetten.  En dat is fijn. Want zo’n beetje alles wat je gewend bent loopt nu anders of is ‘on hold ‘ gezet. Mensen raken in paniek en steken elkaar aan. De meest bizarre verhalen doen de rondte en je gaat allemaal twijfelen over wat nu wel en wat nu niet te doen..

Het digitale boekje geeft in ieder geval praktische handvatten en zet alles even op een rijtje. Het geeft duidelijke adviezen en heel veel vragen worden beantwoord.  Niet op medisch of wetenschappelijk gebied / niveau maar gewoon huis-tuin- en-keuken vragen. Over de symptomen en wanneer je wel /niet thuis moet/kan blijven. Over het verschil van quarantaine en isolatie. En wat dat inhoudt als jij of je familielid hier mee te maken krijgt.  Over thuiszitten en thuiswerken. Over hoe belangrijk het is om fit te blijven, een dagstructuur te behouden en genoeg te doen hebt om de verveling de kop in te slaan omdat dat funest is voor jezelf en je huisgenoten.  Hoe hou je de kinderen bezig en over de onzinnigheid van hamsteren.  Buiten het feit dat het een aanslag is op je financiën is het ook nog eens a-sociaal tegen over de andere burgers. (Beide goede argumenten).

De heren benadrukken dat ze geen artsen zijn en geen medische adviezen geven. Dat zij informatie verstrekken bedoeld als richtlijn voor de gemiddelde burger. Ze verwijzen naar sites als die van het RIVM en de overheid voor de maatregelen en correcte berichtgeving ( en adviseren andere bronnen te negeren met name sociale media).

Het advies om rustig adem te halen, het rustig te bekijken, niet te denken dat het met een week voorbij is en zonder sociale druk gewoon wat afspraken af te zeggen klinkt heel eenvoudig maar als je het even leest dan dringt het toch meer tot je door. Na het lezen op je gemak je agenda leegmaken is niet zo gek. Het zal voor vele van ons even schakelen zijn. Mensen zijn druk (en doen druk) en daar is de crux. Je niet gek laten maken door een lege agenda, accepteren dat het even stil staat en je niets aantrekken van al die berichten op sociale media. Daarnaast is een belangrijke boodschap om je structuur te behouden, regelmaat in de dagen houden.

Het geheel is heel vlot en toegankelijk geschreven.  Het leest hierdoor prettig weg en de tips liggen soms voor de hand  en lijken simpel maar soms moet iemand je er net even op wijzen omdat je er zelf overheen kijkt. De basiszaken worden benoemt en van advies voorzien. Gewoon de dingen waar je als burger tegen aanloopt en wat je er mee kunt doen. Als je namelijk je basisvoorzieningen op orde hebt kan je ook weer ontspannen. En dat is in deze tijd ook zeker nodig.

 

Op de site burger in nood  vind je meer informatie en aanvullingen

 

 

 

 

 

1 Comment

  1. Pingback: het beste van 2020…. non-fictie, mens/maatschappij en gezondheid | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s