“de geschiedenis van Jane Doe” Michael Belanger

jane doe9789047711117/2019

Michael Belanger , vertaling Lydia Meeder & Barbara Zuurbier

Michael Belanger is geschiedenisdocent op een middelbare school. ‘ de geschiedenis van Jane Doe ‘ is zijn debuutroman.

De geschiedenis van Jane Doe” heeft als ondertitel ‘liefde, verlies en groene koeien‘ en op de cover staat een kleine groene koe onder de titel die in verschillende kleuren is weergegeven. Een originele cover en een ondertitel waardoor je toch heel graag wilt weten waar het boek overgaat. Goede reden om het boek op  te pakken en tot lezen over te gaan.

Het verhaal speelt zich af in de saaiste stad ter wereld: Burgerville. Als geschiedenisfreak Raymond Green in de les zit stapt daar een nieuwe leerling binnen. Ze ziet er mysterieus uit en is behoorlijk eigenzinnig. Ze laat niets weten over haar zelf of haar verleden wat het raadsel alleen maar groter maakt. Raymond weet haar vertrouwen te winnen dankzij zijn kennis over de geschiedenis van het stadje wat onder andere het verhaal van de groene koeien van Burgerville.  Raymond en zijn vriend Simon Blackburn ( die een zwak heeft voor alles wat met vampieren te maken heeft) sluiten vriendschap met Jane. Maar dan lijkt het verleden ( de geschiedenis) van Jane haar in te halen met alle gevolgen van dien.

Als je een verhaal start waarbij de hoofdpersoon begint met “ ik heb geen kanker en allebei mijn ouders leven nog. Dat wilde ik even duidelijk maken “ en die vervolgens een aantal redenen opsomt waarom hij dit verhaal niet opschrijft maar het doet omdat hij probeert te doorgronden wat er in het afgelopen jaar is gebeurd tussen hem en zijn (ex-) vriendin Jane weet je al dat er iets behoorlijks heftigs is gebeurd. Het verhaal is dus vanuit het perspectief van Ray (Raymond) Green. Hij laat ons weten wat er is gebeurd en hoe het met hem gaat, hoe de sessies met zijn therapeut verlopen en hoe boos en verdrietig hij eigenlijk is. Hij heeft gelukkig een grappige en soms wat sarcastische manier van vertellen en er is genoeg ruimte voor mooie en grappige anekdotes waardoor het toch een prettig leesbaar is geworden en niet alleen maar loodzwaar van verdriet. Er zitten zoveel emoties in het verhaal verweven die de lezer mee nemen tijdens het lezen.

De hoofdpersoon wil zijn gedachten op een rij zetten en het verhaal vertellen. Hierdoor spring je als lezer continu tussen ‘ervoor en erna’ Dit staat ook boven elk hoofdstuk: zoveel dagen ervoor of erna… Er is dus iets gebeurd met Jane en Raymond laat ons beetje bij beetje weten hoe ze elkaar ontmoet hebben en wat er allemaal heeft plaats gevonden voor die gebeurtenis en hoe zijn leven er uit kwam te zien er na.  Omdat hij een geschiedenisnerd is en respect heeft voor de privacy van zijn vriendin noemt hij haar Jane Doe ( een naam die in de USA gegeven wordt aan slachtoffers waarvan de naam niet bekend is ) . Lange tijd weet je als lezer niet wat er met Jane is gebeurd en hierdoor geeft het een extra lading aan het verhaal.

Doordat de hoofdstukken niet al te lang zijn spring je dus vrij snel van het ene moment naar het andere. Het is dus ook wel prettig dat de bovengenoemde vermelding van ervoor/erna er bij staat. Door het vermelden van het aantal dagen erbij gaf mij dat wel wat afleiding maar als je daar  wat doorheen prikt komt dat wel goed. Bovendien is het een heel originele vertelling en weet de schrijver je mee te trekken in het tienerdrama waardoor je je niet eens af wilt laten leiden door zoiets kleins. Naast het verspringen in de tijd spring je ook van de ene emotie naar de ander. Een verhaal met een lach en een traan, over liefde, vriendschap , boosheid en verdriet.  Een verhaal dat de lezer raakt, een top debuut !

 

De afbeelding van de cover komt van de site van de uitgeverij. Met dank aan uitgeverij Lemniscaat voor het recensie exemplaar.

1 Comment

  1. Pingback: Update maart…. | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s