‘het gefluister achter de deur’ T.J. Klune

download9789021467924/2022

T.J.Klune, vertaling Anneke Bok en Claudia de Poorter, uitgeverij Volt.

Travis John Klune is een Amerikaanse auteur van fantasy- en romantische fictie. Zijn fantasie-roman The House in the Cerulean Sea ( het weeshuis in de azuurblauwe zee) is een New York Times- bestseller en winnaar van de Alex en Mythopoeic Awards 2021.  Een belangrijk thema zijn liefdesrelaties tussen  LGBTQIA+ personages.

” Het begon allemaal toen hij doodging… ”  Aldus de eerste regel op de achterzijde van het boek. Een mooie hardcover, een schitterende cover en wel zo’n 440 pagina’s dik. Een boek om eens lekker voor te gaan zitten.

“Hij’ ie doodging, is Wallace Price. Wallace is een gehaaide advocaat die hard werkt. Macht en aanzien zijn voor hem het belangrijkste in het leven. Naast hard werken bestaat er eigenlijk niets vind hij. Plots komt hij te overlijden en dat kwartje valt bij hem pas als hij als geest bij zijn eigen uitvaartdienst aanwezig is. Een gids pikt hem daar op en brengt hem naar een bijzonder theehuis.  Hugo, de eigenaar van het theehuis, heeft de taak om Wallace voor te bereiden en te helpen naar het overstappen naar het hiernamaals. Maar Wallace is boos, eigenlijk woedend. Hoe kan hij nu dood zijn als hij nog zoveel werk te doen heeft? Hij wil zijn dood niet accepteren dus heeft Hugo zijn handenvol aan hem. Dankzij Hugo  en een aantal andere bewoners, bijzondere bewoners, van het theehuis slaagt Wallace erin zijn menselijke kanten te ontdekken ondanks dat hij dood is.

Wat een fijne vertelstijl heeft deze auteur. Soms wat langdradig, dan kabbelt het wat door, soms valt hij wat in herhaling maar door de nodige , soms wat sarcastische, humor in het verhaal te verwerken wordt het een prettig leesbaar geheel. Het maakt het onderwerp ‘de dood’ minder zwaar, behapbaar voor de lezer en misschien zet het wel een beetje aan tot nadenken.
Een vleugje humor, een vleugje fantasie en vleugje filosofie maakt dit alles tot een bijzonder origineel verhaal om te lezen.

Een verhaal met een andere kijk op het hiernamaals maar ook over de liefde die ontstaat tussen Wallace en een ander personage. Iets waar Wallace in het leven voor zijn dood nooit aan had kunnen denken maar toch op een bijzondere manier nog mag meemaken.

Ik heb het boek met plezier gelezen. Het had van mij iets compacter gemogen, zodat het iets minder kabbelt en wat meer tempo zou hebben, maar over het geheel was het een heerlijk en origineel verhaal om te mogen lezen. Zijn vorige boek ken ik nog niet maar ga ik zeker opzoeken.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s