“wraak ” Nanesa

download (28)9789493210424/2020

Nanesa, uitgeverij Ambilicious

Nanesa is het pseudoniem voor een Vlaamse dame die in 2012 thuis kwam te zitten en ontdekte dat schrijven wel haar ding was. Ze schreef een kinderboek en deze rauwe thriller. Twee uitersten. Het kinderboek heb ik (nog ) niet gelezen maar deze triller mocht ik lezen voor het OERgezellig boekenlab. In deze facebookgroep krijg je de gelegenheid om boeken te lezen die je anders misschien wel nooit had tegengekomen. Er zijn twee verzoeken bij het lezen van een boek : het plaatsen van je recensie én het weer doorsturen naar de volgende lezer.

Wraak; beest, psYchopaat, engel, zY kiest. Is de titel die prijkt op een ondergrond van een vacht. Eenmaal op weg in het boek snap je dat deze kaft een prima keuze is geweest, wat ik voor het lezen niet had bedacht. De cover maakt nieuwsgierig maar of ik hem snel had opgepakt?

Het verhaal gaat over de meedogeloze Y.  Y kiest haar slachtoffers bewust uit en ze drijft de politie bijna tot wanhoop. De slachtoffers lijken namelijk niets gemeen te hebben behalve dat zij de ‘waarden en normen ‘ van Y niet naleven.  Als  Y haar slachtoffer weet bereidt zij zich tot in de puntjes voor. Er is geen ruimte voor toeval. Elke missie moet slagen. Elk slachtoffer krijgt een boodschap in de arm gekerft : wie spreekt zal sterven. Deze Y laat haar slachtoffers leven. Geen serie-moordenaar maar haar straffen zijn net zo erg.  Edmond, staat met zijn team, waarin Dean en Nena zitten, voor de taak om Y op te sporen en te arresteren. Hierbij richt Nena zich met name op het fysieke sporenonderzoek en Dean op het gebied van de ICT. Ondanks de misselijkmakende acties van Y zijn haar slachtoffers wel degelijk mensen die hun gepaste straf passen. De daders krijgen een koekje van eigen deeg. Y kweekt hierdoor sympathie, ook bij iemand uit onverwachte hoek, zelfs als ze besluit bij een nieuw slachtoffer een stap verder te gaan.

Ik lees veel thrillers en was dus ook zeer benieuwd naar deze. Qua titel en qua recensies die ik al gelezen had. Dit doe ik meestal niet van te voren omdat ik open in een verhaal wil starten maar ik was in eerste instantie niet van plan het boek te gaan lezen. De recensies trokken mij toch over de streep. En daar heb ik zeker geen spijt van. Wat een origineel en rauw verhaal!

De vertelstijl van Nanesa is pakkend. Ze schuwt gruwelijke details niet en vlakt ook niets af om de lezer te sparen. Je moet dus wel van een beetje geweld houden die tot in de details worden uitgekauwd. De mensen die zij kiest ( ik wil het eigenlijk geen slachtoffers noemen want ze hebben gruwelijke dingen gedaan) hebben zelf dus het nodige gedaan en ook dat wordt uitvoerig beschreven. Denk hierbij aan geweld, met name mishandeling en dat is best heftig om te lezen.

In het verhaal wisselt het perspectief tussen Y en een drietal andere personages. Daarnaast zijn er passages die zich afspelen in het verleden. Vooral die stukken geven de lezer achtergrondinformatie en geven een goed karakterbeeld van Y. Wat heeft haar gedreven om haar zoektocht naar haar slachtoffers te volbrengen. Wat is de reden van haar gedrag.  Het wisselen van perspectief en het duiken in het verleden van Y is goed gedaan. Er is gekozen om een naam of jaartal boven het hoofdstuk te zetten maar het loopt goed in elkaar over dus zonder de titel kan je het ook nog goed volgen.  De hoofdstukken zijn kort en bondig en de spanningsopbouw is pakkend net als het einde.

“Wraak” is een originele en rauwe thriller waarbij je sympathie kweekt voor Y, of je wilt of niet.

Cover-Ik-lees-Nederland-2023

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s