” Herstart ” Annemarie Snels

herstart9789464650273/2022

Via een actie van uitgeverij Kabook op instagram mocht ik mijn de gelukkige winnaar noemen van de thriller ‘ herstart’  van Annemarie Snels.  Toen het boek op de deurmat viel heb ik het meteen opgepakt om te gaan lezen.  Het was mijn eerste kennismaking met deze auteur. Ze debuteerde in 2020 met de thriller ‘ waterval ‘ en in de bundel ‘ de Wadden in vogelvlucht’ verscheen een kort verhaal van haar hand.  Annemarie Snels studeerde journalistiek, werkt als tekstschrijver en communicatiemedewerker bij een adviesbureau maar het liefst schrijft ze aan haar eigen thrillers. Literaire thrillers en waargebeurde verhalen zijn de genres die zij zelf graag leest, wat je terug kunt vinden in haar eigen werk.

Synopsis :  De 35-jarige Maud probeert na de dood van haar man en haar twee kinderen een nieuw leven op te bouwen. Ze is daarom een B&B begonnen met de naam Libje!. Haar B&B ligt in de Biesbosch, een prachtig gelegen locatie aan het water.  Maud verheugd zich op een gezellige week met nieuwe gasten. Maar direct na hun aankomst hangt er een gespannen sfeer in de B&B.  De vijf gasten lijken elk hun geheim en problemen mee te dragen. Als de 11-jarige Fleur, dochter van een van de gasten, verdwijnt, stijgt de spanning verder. Maud, de politie en de directe familie proberen te achterhalen wat er met Fleur is gebeurd. Door alle gebeurtenissen hebben ze niet in de gaten dat, verscholen tussen het riet, een figuur de boel scherp in de gaten houdt…

Een heerlijk leesbare thriller. In het genre van Linda van Rijn, Jet van Vuuren en Suzanne Vermeer. Hou je van de verhalen van deze auteurs dan zal je dit boek ook zeker kunnen waarderen. Korte hoofdstukken met als titel de persoon van waaruit we dit stuk meemaken. Deze zijn geschreven in de derde persoon. Tenzij het vanuit het perspectief van  “X” is , die is in de ik-vorm geschreven. De andere personages: Maud, Sebas, Merel, Rick, Renske, Mette en Thieu leveren alle hun deel aan het goed in elkaar verweven verhaal.  Door de korte hoofdstukken blijft het tempo in het verhaal zitten. Ook al neemt de auteur de moeite om de mooie omgeving waarin het zich afspeelt ( de Biesbosch ) beeldend te omschrijven.

Dat toeval niet bestaat zou een goed motto voor dit boek kunnen zijn. De gasten lijken ogenschijnlijk niets met elkaar te maken en per toeval in de B&B terecht gekomen maar niets is minder waar. Een ieder heeft een goede reden om naar de Biesbosch af te reizen, zelfs de ongenode gast die loert vanuit het riet.  In de loop van het verhaal wordt duidelijk welke rol iedereen heeft in het drama wat rondom hoofdpersonage Maud afspeelt. Wat ik wel jammer vond is dat ik er snel achter was wie personage “X” was. Het had spannender geweest als dat wat minder snel naar boven had geweest. Dan had het voor een grotere plottwist kunnen zorgen.  De auteur heeft de andere personages en de lijntjes richting Maud goed doordacht en uitgewerkt.

Het is geen bloedstollende, nagelbijtende thriller maar wel een verhaal wat goed in elkaar zit en een prima spanningsopbouw heeft. Ik zou het zelf voorzichtig een vrouwenthriller willen noemen ( vooral ook de link naar de eerder genoemde auteurs) of een psychologische thriller, gezien de drama’s die de personages hebben doorgemaakt ( of nog steeds mee maken).

Ik vond het een leuke kennismaking met deze auteur. Als het goed is moet haar volgende boek in de maak zijn, ik ben zeer benieuwd hoe die mij zal bevallen.

Cover-Ik-lees-Nederland-2023 boek 3 #ikleesnederlands2023

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s