” in de schaduw van de driehoek ” Jagritta Olthof

COVER voorkant9789082931303/2018

Jagritta Olthof, FUB Publishing & Writing

Via de facebookpagina ‘het oergezellige boekenlab” kan je een boek lezen in ruil voor een recensie. Het grote, en leuke, voordeel is dat je op deze wijze boeken tegenkomt van auteurs die je anders zou missen (veel is selfpub). Zo lees je buiten je comfortzone en kan je je laten verrassen. Soms zijn het nieuwe en soms wat oudere titels.  Het boek wat ik dit keer las komt uit 2018.

Jagritta Olthof is jurist en schrijver. Na zo’n 25 jaar met plezier als jurist gewerkt te hebben besloot ze in 2018 meer tijd voor zichzelf te nemen en te gaan schrijven.  Inmiddels heeft ze twee boeken op haar naam staan.  ‘ In de schaduw van de driehoek ‘ is haar debuut. Een zeer emotionele roman over drie vrouwen die meer met  elkaar gemeen hebben dan zij in eerste instantie dachten. Het boek is uitgegeven door FUB publishing & writing, opgericht door de auteur zelf.

Het verhaal gaat over Roos, Iris en Lily. We maken eerst kennis met Roos. Zij krijgt op haar vijftiende van haar ouders een zilveren driehoek. Een apart ding met inscriptie waar ze niet veel mee kan. Het blijkt dat zij  werd geadopteerd  toen ze drie maanden oud was en meegenomen werd naar Nederland met alleen geld en de driehoek. Haar ouders hadden haar opgehaald in een klooster in Engeland en meer weet ze niet van haar verleden. Op haar vijfenvijftigste komt ze er achter dat zij niet de enige is met zo’n driehoek. Zoekend naar de betekenis van de driehoeken, haar eigen verleden en de relatie tussen haar en de andere twee dames brengen haar in een rollercoaster van emoties.

“  In de schaduw van de driehoek” is dus het debuut van Jagritta Olthof. Ik las haar tweede boek hier vlak voor. ( een thriller ‘ de rest van de waarheid’) Dit was een heel ander soort boek dus ik moest even inkomen toen ik hierin begon. Je hebt toch snel een verwachting bij een auteur als je net een ander boek van haar dichtslaat. Het omschakelen ging vrij snel mede doordat dit boek lekker wegleest.

Het gegeven van het verhaal is origineel en de opbouw van het verhaal is prima. Het idee vond ik goed gevonden al had er misschien wat meer uitgehaald kunnen worden. Door haar beiden boeken gelezen te hebben merk ik wel dat de auteur al behoorlijk gegroeid is in haar vertelwijze / schrijfstijl. Haar tweede boek vond ik prettiger lezen en qua opbouw beter.

De verhaallijnen kloppen alleen vond ik het wat vreemd dat de hoofdfiguur veel waarde hecht aan een of andere droom. Dit had wat mij betreft er niet in gehoeven.  Het verhaal heeft het niet nodig en ik vond het een beetje over-de-top.  Beetje lastig te beschrijven, om geen spoilers er op los te laten, maar wilde het toch even benoemen. Het verhaal zelf is realistisch met heftige scenés en heeft zoiets dromerigs niet nodig.  Bij sommige stukken in het verhaal vond ik het jammer dat dat minder werd uitgewerkt, het had wat meer de diepte in gemogen wat mij betreft. Daarnaast blijft bij mij de vraag rondzingen waarom de driehoeken zijn meegegeven door de persoon in kwestie. Ook hier kan ik ( spoilers) niet in details treden. Na het lezen van het boek kan je mijn vraag denk begrijpen of mij van een antwoord voorzien. Ik kan er namelijk totaal niet bij.  Wat ik eigenlijk ook wel weer kan waarderen. Dat je na het lezen van een verhaal er nog even op door blijft kauwen. Dat je nog wat vragen hebt die blijven rondzingen of dat iets even moet landen. Dan is een verhaal wel geslaagd.

Prima debuut van een auteur met potentie !

Cover-Ik-lees-Nederland-2023

Advertentie

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s