” Autumnville ” Rick Meijer

download (1)9789021681221/2022 

Rick Meijer, uitgeverij Ploegsma 

Rick Meijer ( 1979) hield zelf als kind al van avonturenverhalen. Het idee zelf iets te creëren heeft hij altijd wel gehad maar pas op zijn vierendertigste bedacht hij schrijver te willen worden. Er volgde een sportief avonturenverhaal ( Breekpunt) in 2017 en na een tweede verhaal maakte hij de prentenboeken ” ik ben echt niet bang ” en ” Pingwing”.  Met   Autumville ” slaat hij weer een andere weg in. Een afslag waarvan ik heel blij ben dat hij hem genomen heeft! Ik heb genoten van dit originele en bijzondere verhaal. Wat een heel project is geworden. Samen met Barry van Spornsen maakte hij een soundtrack bij het boek. Te beluisteren via de QR code in het boek of te vinden op Spotify.  Terwijl ik mijn recensie schrijf laat ik de soundtrack op de achtergrond spelen en waan mij weer even in de wereld waar Hugo zich bevond, ver weg in Autumnville….

Over het verhaal: ” Op een doodgewone avond in het stadje Autmunville mag Hugo iets ongewoons doen : voor het eerst mag hij in zijn eentje de boekwinkel van zijn vader afsluiten. Zorgvuldig controleert hij of er geen klanten meer zijn. Als Hugo daarna buiten staat en de sleutel in het slot steekt, hoort hij een meisje zijn naam roepen. De stem lijkt uit de winkel te komen, maar Hugo weet zeker dat daar niemand meer is. Er er is ook niemand buiten op straat…  Het is het begin van een periode van verwondering, bijzondere gebeurtenissen, verdriet en afscheid maar ook van vriendschap en liefde. 

 Quote op booktrailer : “soms lijkt het alsof ik niet op deze wereld ben. Er is hier iets, iets onnatuurlijks. Ik voel het !”

In het ogenschijnlijk saaie stadje Autumnville kabbelen de dagen door. Hugo en zijn vriend Mickey vinden dat wel prima maar hun vriend Justin vind dat de reden zo snel mogelijk weg te wezen uit deze saaie bende. Maar als snel valt het wel mee met die saaiheid. We gaan van start met het terugdenken aan de begrafenis van de opa van Hugo, degene die Hugo de liefde voor boeken en verhalen meegaf. De vader van Hugo heeft de boekenwinkel overgenomen en wil dat Hugo wat meer met zijn benen op de grond komt te staan. Als Hugo een meisje hoort roepen als hij de winkel afsluit is dat het begin van een bijzonder verhaal. Een verhaal waar Hugo, tegen wil en dank, de hoofdrol in zal gaan spelen.  Hij wordt heen en weer geslingerd tussen zijn emoties, tussen gevoel en verstand en als lezer slinger je net zo hard mee.  Het verhaal kent een paar sterke wendingen en zorgt ervoor dat je een heuse pageturner in je handen hebt. Je moet blijven lezen.

Een handzaam boek met mooie cover en illustratie op de eerste pagina van Sophia Pluim. De illustratie laat Hugo zien in een verlaten straat met een bijzondere weerspiegeling in een plas water. Een ietwat duistere illustratie die goed past bij dit duistere en mysterieuze verhaal.   Ik ga verder niets meer over de inhoud vertellen want een spoiler is zo weggegeven als je enthousiast bent over een boek.

Het is een handzaam boek, een hardcover waarop een afbeelding met aantrekkingskracht. Korte hoofdstukken en achterin ter afsluiting nog wat afbeeldingen van artikelen die over ‘ de zaak ‘ in Autumnville gaan. Iets wat de laatste vragen zullen beantwoorden.  De spanningsopbouw is goed uitgedacht. Sommige stukjes zetten je aan het denken en bij andere stukjes leef je volledig mee met Hugo en de andere karakters. Het is een spannend boek voor lezers van 12plus die wel wat gewend zijn. Het heeft hier en daar een horrorachtig sfeertje en ach ik hou daar gewoon van.

Kortom ik vond het jammer dat het zo snel uit was en daarnaast ook weer knap dat iemand in nog geen 170 pagina’s zo’n sterk en origineel verhaal in elkaar weet te zetten met een net zo sterk einde.

 

 

 

 

 

Advertentie

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s