“Kolletje & Dirk groene vingers ” Pieter Feller & Natascha Stenvert

Pieter Feller en Natascha Stenvert hebben weer een leuk, leerzaam en grappig boekje gemaakt rond de herkenbare, alledaagse dingen die Kolletje en Dirk mee maken. Dit duo heeft al meer dan 15 boeken rond dit meisje en haar buurjongentje gemaakt. Pieter Feller schrijft de teksten en de illustraties zijn van Natascha Stenvert. Ook leuk is dat er tekeningen in het boekje staan gemaakt door kinderen van groep 1 en 2 van een basisschool in Assen. 

Kolletje is een lief en vrolijk meisje die eigenlijk Katharina Orselia Laetitia heet.  Op haar vierde verjaardag kreeg ze toversokken. Als Kolletje iets heel graag wil dan knijpt ze stijf haar oogjes dicht, doet een wens en zegt haar toverspreuk. Maar het werkt alleen als zij haar toversokken draagt.  In deze bundel, met weer twaalf nieuwe verhaaltjes, gaat Kolletje met haar buurjongen Dirk naar de schapenboer, kijken ze vol verwondering naar de nieuwe elektrische auto van oma, helpen ze in de moestuin en ontdekken ze leuke manieren om de natuur een handje te helpen.  De titel “groene vingers” komen terug in het verhaaltje waarin ze oma helpen met het planten van stekkies en waar Kolletje & Dirk om moeten lachen want oma heeft helemaal geen groene vingers maar ze zijn gewoon roze… 

De verhaaltjes zijn actueel, de kinderen leren nieuwe woorden en uitdrukkingen. Deze zijn voor ons, volwassenen vanzelfsprekend maar voor kleuters kunnen sommige woorden en uitdrukkingen wel vreemd zijn. Die kinderlijke verwondering en onbevangenheid komt terug in de verhaaltjes en maken deze verhaaltjes zo heerlijk om samen te lezen. Hoewel soms ondeugend is Kolletje gewoon een schat van een meid ( en wil ik stiekem ook van die sokken).  Doordat de situaties zo gewoon zijn ( buiten spelen, naar de boerderij, in de tuin werken) spreken ze aan bij een groot publiek en zeg nu zelf kinderen hebben niet veel nodig om te genieten. Het zit hem in de kleine dingen om ons heen. 

Deze bundel sluit zeer goed aan bij het thema van de kinderboekenweek 2022: gi-ga-groen.  Naast de grappige stukjes leren Kolletje & Dirk ook hoe ze de natuur kunnen helpen en wij als lezers pikken dat lesje mooi mee. Maar bovenal is het gewoon lekker lezen ! En daarna snel een toverspreuk om te wensen of er nog meer boekjes mogen komen over Kolletje en haar toversokken! 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s