” de Gemeneriken ” Jeroen van Berckum

de gemenerinken9789044844597/2022/ Clavis

Jeroen van Berckum, illustraties /cover Marianne van der Walle

Enkele weken terug ontving ik drie verrassend leuke kinderboeken van Jeroen van Berckum. Al eerder besprak ik Villa Vita Nova een griezelig verhaal voor de jeugd die ” de griezelbus” zijn ontgroeid. Door dit verhaal leerde ik een andere kant van deze auteur kennen. Ik las al eerder zijn serie  “Meneer Musi Mago’s Magische Muziekinstrumenten” maar door de vorig genoemde titel en dit boek blijkt dat Jeroen van Berckum een veelzijdig schrijver is en in meerdere genres thuis is.

“de Gemeneriken”  is een boek voor kinderen vanaf ongeveer acht jaar.  Hoofdpersonage is Madelief Grommel en zij is het liefste meisje van de hele wereld. Dat klinkt best saai maar saai is dit boek niet!  De ouders van Madelief zijn namelijk juist het tegenovergestelde en balen ervan dat Madelief niet gemeen genoeg is. Ze sturen haar daarom naar ‘ de school voor Gemeneriken ‘ in de hoop dat het tohc nog goed komt met haar.  De leerkrachten ( juf Achterbaks, meester Kattenkwaad, juf Vloekgraag,  om er een paar te noemen ) doen hun best om van Madelief een echte Gemenerik te maken. Maar dat is wel een heel bijzondere uitdaging.

Het is een dun boekje met een leuke cover en flaptekst, dus je zult het snel oppakken. De tekst aan de achterzijde deed mij een beetje denken aan ‘de gangsterschool’ van Kate Wiseman , daar krijgen de kinderen ook geen gewone lessen maar daar houdt elke vergelijking op. Daar moeten ze meestercriminineel worden en krijgen les in vermommen, dieverij en besluipen. Het idee van een bijzondere school met vakken die het voor de lezer grappig maken om te lezen was het meer wat mij aan dit boek deed denken.

De korte hoofdstukjes laten je eerst kennis maken met Madelief en haar familie, daarna met de school om vervolgens elke dag van de week een nieuwe leerkracht voor de klas van ons lieverdje te zetten met de uitdaging haar zo ver te krijgen dat zij niet meer zo lief is….  De leerkrachten zijn overtuigd dat in elk kind wel iets stouts of ondeugends moet zitten maar of dit er bij haar uitkomt?

Het leest lekker weg en er worden wel heel bijzondere, ondeugende , vieze en stoute dingen uitgehaald door de klasgenoten van Madelief. Ik denk dat menig kind het levendig voor zich zal zien en hier hard om moet lachen. Hoewel een school als deze ver van de echte wereld afligt zal het zeker aanspreken want wat is nu niet leuker dan een zulke bijzondere leerkrachten op zo’n speciale school? Een beetje ondeugend zijn is immers best wel leuk…..

Jeroen van Berckum heeft ook met dit verhaal in de roos geschoten. Het leest prettig, korte hoofdstukken en taalkeuze sluit aan bij 8+. Layout is prima. Af en toe zijn de letters wat dikker om het volume van het gesprek wat meer vorm te geven en dat geeft een leuke aanvulling op de tekst.

De illustraties zijn mooi en geven de karakters goed weer. Het hadden er van mij wel meer mogen zijn want ik vind deze tekenstijl erg leuk.

Kortom ik kan dit boek van harte aanbevelen!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s