” Villa Vita Nova ” Jeroen van Berckum

villa vita nova9789044843620/2022

Auteur Jeroen van Berckum , uitgeverij Clavis

Jeroen van Berkum is auteur van verschillende kinderboeken. Ik leerde zijn werk kennen door de serie  “Meneer Musi Mago’s Magische Muziekinstrumenten “.  Leuke avontuurlijke verhalen waarin muziek een grote rol speelt. Daarnaast heeft hij korte verhalen geschreven voor bundels. Zowel kinderverhalen maar ook horror/science fiction verhalen voor YA en volwassenen. In zijn biografie las ik dat hij zelf groot liefhebber is voor dit soort verhalen en hoe leuk is het dat hij nu een kinderboek heeft geschreven in dit griezelgenre!

“ Villa Vita Nova” is het eerste deel uit ‘ de schaduwkronieken’  een serie voor onverschrokken lezers vanaf 14 jaar staat op de achterzijde.  Ik denk dat stoere lezers die de griezelbus zijn ontgroeid hier zeker hun hart aan op kunnen halen.  Als ze het aan durven tenminste.

In een groot bos, ver van de bewoonde wereld staat een statig huis. “ Villa Vita Nova” is een huis waar ouderen mensen op het einde van hun dagen een nieuw leven krijgen.  Het lijkt ogenschijnlijk een heel luxe verzorgingshuis en als Jip een vakantiebaantje zoekt wat goed verdient voor weinig werk gaat ze er maar wat graag naar toe. Het hoge hek met prikkeldraad en de camera’s laat ze voor wat ze zijn want ze wil maar wat graag geld verdienen voor een nieuwe telefoon.  Een vakantiebaantje waar je door het doen van spelletjes en chocolade eten je geld verdient klinkt haar als muziek in de oren en ze begint meteen de volgende dag. Een leuke collega werkt haar in maar er blijft een gevoel dat er iets niet klopt. Als haar collega dan ook verdwijnt en zij zelf op onderzoek gaat doet ze een bizar enge ontdekking.

In elf korte hoofdstukjes gaan we met Jip mee in dit spannende avontuur. Vanaf het eerste moment dat Jip de bewoners van deze villa ontmoet heeft zij een onbehaaglijk gevoel wat je ook als lezer meekrijgt. Er klopt iets niet. En dat gevoel krijgt steeds meer gestalte.  Dat nieuwe leven wat zo lief klinkt blijkt een gruwelijke achtergrond te hebben.  Voor sommige is het al te laat en de vraag is of Jip hier een einde aan kan maken.  En dat einde van dit verhaal is wel heel bizar…

Wat een heerlijk griezelverhaal.  Een prima spanningsopbouw, ook voor details die terug komen in de verhaallijn. Een bijzonder ontknoping die je zowel als gesloten als open einde kunt opvatten. Het smaakt in ieder geval naar meer!  En gelukkig komt er meer want het is tenslotte een eerste deel…

Kluitman uitgevers is gestart met een nieuwe serie genaamd horrorland, als je die serie leuk vind kan je ook hier je hart aan ophalen.  Goede horror voor de jeugd en van eigen bodem, ik hou ervan !

Advertentie

1 Comment

  1. Pingback: ” de Gemeneriken ” Jeroen van Berckum | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s