recensie ‘ stop de tijd ‘ Jeroen van Berckum

9789078718536_front9789078718536

auteur Jeroen van Berckum, illustraties Wilma van den Bosch

Met ‘ stop de tijd ‘ schreef Jeroen van Berckum het vierde deel in de reeks over ‘de magische muziekinstrumenten van meneer Musi Mago’.Meneer Musi Mago is de verbindende factor in deze serie waarvan alle delen goed los te lezen zijn. Door dit concept lijkt er een onuitputtelijke bron te zijn ontstaan voor leuke, grappige en spannende verhalen die lekker vlot lezen én hier en daar nog een wijze boodschap meegeven. 

De opzet van de verhalen zijn ook hetzelfde. Een pakkend voorwoord gevolgd door een aantal korte, prettig leesbare hoofdstukken met illustraties van Wilma van den Bosch in vrolijke kleuren. Ideaal voor kinderen vanaf de middenbouw basisonderwijs die van avontuurlijke verhalen houden met een vleugje magie. 

Hoofdpersoon in dit verhaal is Dave. Hij vertelt wat hem overkomt op een warme schooldag in juni. Dave werd voor de zoveelste keer gepest door Huub en terwijl hij de rommel van Huub moet opruimen gebeuren er rare dingen in de klas. Hij voelt een luchtstroom en de leraar zit plots onder de inkt en de handen van Huub vastgeplakt aan zijn tafel.

Na schooltijd gaat Dave naar zijn opa. Die vertelt hem het verhaal van de ‘Ocarina van Tijd’ een magisch fluitje waarmee je de tijd stil kunt zetten. Alles staat dan stil behalve degene met het fluitje. Dave vindt het een mooi verhaal maar legt de link nog niet meteen met de vreemde gebeurtenissen om hem heen. 

Naast de liefde voor muziek, die in alle delen terugkomt én wat niet zo gek is want Musi heeft niet voor niets magische instrumenten, is het leuke dat de hoofdrolspelers de leeftijd van de lezende doelgroep hebben én ook de gewone dagelijkse dingen meemaken naast de magie in het verhaal.

Dave wordt gepest en moet leren, met de steun van zijn familie, voor zichzelf op te komen. Verschillende problemen en emoties komen voorbij maar bovenal is het een leuk, grappig en spannend verhaal waarvan je bijna de tijd stop zou willen zetten omdat je niet wilt dat het boek alweer veel te snel uit is. 

Hoewel ik bij series vaak bang ben dat het idee wordt uitgemolken of het niveau een beetje in gaat zakken is dit bij deze serie totaal niet het geval. Ik vind dat de auteur mij telkens weer weet te verrassen en de verhalen steeds beter worden. Op naar het volgende deel !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s