“Mystanica” Dianne Arentsen

download (7)9789463084468/2022

Dianne Arentsen, uitgeverij Zilverspoor

Dianne Arentsen is auteur van onder andere een vijfdelige fantasy-serie, ” het Patroon ” en het geweldig leuke jeugdboek ” Fort Enimga” waarbij je als lezer al puzzelend door het boek gaat. Dit boek verscheen in 2020 en ik was meteen razend enthousiast.  Origineel vol raadsels en puzzels en dan ook nog een spannend en goedlopend verhaal. Dat smaakte bij mij stiekem naar meer.  Nu is hier ” Mystanica “. Wederom een boek waar je als lezer invloed op het verhaal hebt. Nu niet via puzzels maar door het maken van keuzes. Door te kiezen voor hoofdpersonage Nevel maak jezelf het verhaal.

Nevel wordt in een onbekende kamer wakker en heeft geheugenverlies. Geen idee wie ze is en wat ze daar doet. Ze draagt een handschoen met daarop een doorzichtig kogeltje en het getal 50 erop.  Als ze op onderzoek gaat vindt ze een briefje waarin staat dat haar herinneringen zijn gestolen. Nevel moet op onderzoek uit en moet kiezen welke van de drie deuren ze in zal gaan. Op elke deur staat een rune die bepalen welke richting het verhaal gaat.   De reis gaat naar Mystanica. Een stad waar een dikke mist hangt. De mist bevat nevelenergie waardoor robots en machines hun werk kunnen uitvoeren.  Een vleugje magie zorgt er voor dat de lezer, door een experiment, met het boek is verbonden en de koers bepaald.

Toen ik het boek mocht ontvangen zag ik een flink boek van ruim 580 pagina’s.  Dat is niet mis voor jongere lezers. Maar als je weet dat je door het boek heen springt en het een spannend avontuur is heb je niet meer door dat het zo dik is.  Maar ik denk dat sommige lezers  door het formaat zouden kunnen gaan twijfelen. Hopelijk is er dan iemand in de buurt die die twijfel weg kan nemen want wat krijgen ze een leuke leeservaring! De schrijfstijl is zeer geschikt voor de doelgroep en het leest lekker weg.

Wat een heerlijk verhaal weer en wat leuk om op zo’n manier door een boek te gaan! Fantasy met een vleugje magie en een steampunk setting . Wat zou ik graag een keer door Mystanica willen lopen zeg.  Als lezer krijg je steeds een keuze voor de kiezen en bij die keuze hoort een verwijzing naar een ander hoofdstuk. Die hoofdstukken verspringen en toch blijft het een goed lopend verhaal. Dat vind ik het knappe van de auteur. Dat deze enorme puzzel toch aan alle kanten in elkaar past.

Helaas had ik niet genoeg tijd voor deze deadline om het boek meerdere malen volledig te lezen maar na mijn eerste keer heb ik steekproefsgewijs een andere keuze bekeken maar het boek klopt gewoon als een bus. Ik had ook niet anders verwacht. Dus ik ga het zeker weer herlezen omdat ik weet dat ik dan een heel ander verhaal te lezen krijg.  Hoe leuk is dat!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s