recensie : ‘ roljoch ‘ Maarten Kuipers

roljoch cover9789493189386/2021

auteur Maarten Kuipers, uitgeverij Condor

Maarten Kuipers is auteur, reclamemaker, liedjeschrijver en muzikant. Dit boek is zijn kinderboekendebuut en hopelijk zullen er nog veel meer volgen! “Roljoch” is een leuk, grappig en avontuurlijk maar soms ook een beetje verdrietig. Emanuel Wiemans heeft het boek voorzien van grappige illustraties die je kan vinden door het verhaal heen. Een leuke aanvulling en goed gedoseerd.

“Roljoch” heeft als ondertitel “ de jongen die leerde autorijden met Youtube” en het boek gaat van start met een grappige waarschuwing dat wat je ook leest in het boek dat je het absoluut niet thuis moet proberen. Dit geeft meteen een leuke aanzet tot het verhaal zelf.

Het verhaal gaat over Mats die bij zijn moeder woont. Zijn vader, Wannes,  zit in de gevangenis. ‘Oom ‘ Windolf, de graag de vriend van zijn moeder wil zijn, doet alles om de vader van Mats zwart te maken en wil niets liever dat Mats geen contact meer met zijn vader heeft.  Als zijn vader jarig is en Mats wil hem opzoeken wil ( en kan ) niemand hem brengen. Wannes is altijd automonteur geweest en maakte ook filmpjes op YouTube over zijn werk en eigenlijk alles wat je moet weten over auto’s liet hij wel voorbij komen in zijn filmpjes. Mats kijkt de filmpjes graag terug om nog een beetje het gevoel te hebben zijn vader dichtbij te hebben. Als hij de filmpjes bekijkt komt hij op het idee hoe hij bij zijn vader kan komen. Hij hoeft allen de dure auto van ‘oom ‘ Windolf te lenen, uiteraard loopt dit uit in een groot avontuur. Een avontuur waarbij Mats er ook nog eens achter komt waarom zijn vader eigenlijk in de gevangenis zit.

Wat een heerlijk boek is dit. Een grappig leesverhaal met duidelijk taalgebruik, korte zinnen en hoofdstukken en hier en daar een toepasselijke illustratie. De titel ‘ Roljoch ‘ slaat op de rolschaatsen die Mats draagt en waarmee hij heel snel uit de voeten kan. Met grote vaart ga je ook door dit verhaal. De opbouw is prima en de verhaallijn zit ook goed in elkaar. Het onvoorwaardelijk solidair zijn van Mats met zijn vader en de wilskracht om naar hem toe te gaan siert Mats en geeft hem een duidelijke missie. Verder is er een duidelijke slechterik waarvan zijn vader Wannes de dupe is moet sterk in zijn schoenen staan als Mats de strijd aangaat. Een verhaal wat je met plezier leest. En je hoeft niet van auto’s te houden hoor om het verhaal leuk te vinden !

Kortom een geslaagd debuut

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s