Recensie: “Thirsa en het spookvliegtuig” Connie Mitchell

download (8)9789020622591/2021

Connie Mitchell, illustraties Jeska Verstegen, uitgeverij Kluitman

“Thirsa en het spookvliegtuig “ is het eerste boek van Connie Mitchell. Dit is een pseudoniem opgebouwd uit het koosnaampje van een Lockheed Constellation vliegtuig die Connie werd genoemd en van de B-25 Mitchell. De auteur zelf ook piloot heeft zo haar passie voor vliegtuigen en vliegen mooi verwerkt. Niet alleen in haar auteursnaam maar ook in dit avontuurlijke kinderboek.  Connie Mitchell is sinds 1991 piloot en vliegt nog steeds. In 2016 volgde ze een opleiding aan de schrijversacademie en dit is dus haar kinderboekendebuut.  Ze houdt niet van stereotypen en daarom is de hoofdrol, het meisje Thirsa een stoere meid die het voortouw neemt en vliegles krijgt.

Thrisa gaat graag naar haar oma toe. Dat oma vergeetachtig wordt maakt haar niet uit want ze is lief, vrolijk en Thirsa kan altijd met haar lachen. Iets wat ze graag met haar oma doet. Maar als oma verteld over de Tweede Wereldoorlog wordt ze heel verdrietig. Ze verteld het verhaal over een geheime kamer en dat ze daar een piloot had verstopt. Omdat oma zo vergeetachtig is weet Thirsa niet wat ze van dit verhaal moet geloven en gaat met haar vrienden Joep en Eric op onderzoek uit. Ze stuiten niet alleen op de verborgen kamer maar ook op een magisch tekenblok wat alles een andere wending geeft.

Korte hoofdstukken, een prettige dikke leesletter en hier en daar onderbrekingen van zwart/wit illustraties maken het tot een vlot lezend geheel. De vertelstijl is pakkend en doordat de hoofdrollen door een stoere meid en twee jongens worden uitgevoerd is het voor alle kinderen, vanaf een jaar of acht á’ negen, die van avontuurlijke verhalen houden, prettig om te lezen. Naast vriendschap waarbij je vertrouwen in elkaar moet hebben gaat het ook over er voor elkaar zijn en op elkaar kunnen bouwen.

Het onderwerp voor het verhaal, herinneringen van een oma aan de Tweede Wereldoorlog,  lijkt niet zo origineel qua opzet aan het begin maar krijgt, zoals gezegd, een heel andere twist. Eén waarvan ik dacht het past bij de leeftijdsgroep maar zelf moest ik wel even schakelen. Verder zit het verhaal goed in elkaar. Zonder iets van het verhaal verder weg te geven wil ik toch even laten weten dat de verschillende ‘werelden’ goed bij elkaar komen, het verhaal loopt vlekkeloos in elkaar over en het is knap dat de auteur dit vloeiend op papier heeft weten te zetten.

Na het boek gelezen te hebben is mijn conclusie dat het  een bijzonder originele manier is om het avontuurlijke van het verhaal met een bijzonder stuk geschiedenis te combineren.

Ik besprak dit boek voor “Kinderboeken&Young Adult” , kinderboekenblog /facebookgroep

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s