Recensie : Er zijn geen torens meer, gedichten door Gert Lubberts

download (1)9789493245051/2021

Gert Lubberts, uitgeverij Palmslag

Gert Lubbers studeerde theologie en werd in 1986 predikant. In 2016 ging hij met emiraat. Deze gedichtenbundel is zijn eerste publicatie. Een heel persoonlijke.  Het bevat gedichten en brieffragmenten, geschreven vanaf het moment dat zijn partner de ziekte van Alzheimer kreeg. Hun leven komt op zijn kop te staan, Gert wordt mantelzorger tegen wil en dank, maar vooral ook uit liefde.

Naast de onmacht, misschien soms frustratie, het verdriet is er nog steeds de mantel der liefde, de warmte en de humor. Het schrijven gaf hem troost en hij hoopt dat de lezer dit ook misschien zo zal ervaren.

Het is een kleine bundel die zich makkelijk op laat pakken. De titel trekt aan, maakt nieuwsgierig en de eenvoudige schets van Ina Feitsma heeft iets melancholisch. Door de bundel heen vind je houtskooltekeningen van haar die zeer passend zijn bij de tekst en die passende emoties oproept en uitstralen.

In 2014 kreeg de partner van de auteur de diagnose ziekte van Alzheimer. IN 2018 begon hij brieven te schrijven aan naaste familie en vrienden over de privé situatie. Fragmenten komen hiervan terug in deze bundel naast de mooie, eenvoudige, rauwe maar o zo pakkende gedichten.

De auteur weet soms met heel weinig woorden een gedicht te schrijven wat je raakt. “ je bent er nog “ ,  “stilte “ en “alleen “ zijn daar mooie voorbeelden van.

Zelf werkzaam met mensen met dementie, waarbij ik veel familie en mantelzorgers ken, spreek en probeer te ondersteunen greep deze bundel mij aan.  Ik zou hem dan ook zeker aanraden bij familie/mantelzorgers van mensen met dementie.  Het zou een klein handvat, een stukje herkenning én vooral het gevoel van troost kunnen geven dat je er niet alleen voor staat al voelt dat soms wel zo.

Je pakt het op , bladert het door, leest een fragment of gedicht en herleest. Het kleinste gedicht ( met de titel mist ) is en mooie samenvatting van het geheel. Het zegt niet alleen iets over de inhoud van de bundel maar zeker ook over het gevoel wat het lezen bij mij gaf en de wens die vanuit liefde is geschreven.  Die paar regels raakte mij zeer.

Ik hoop dat de auteur het mij niet kwalijk neemt dat ik ze citeer :

Mist

ach, konden wij

een bocht omgaan

weg uit jouw mist

vandaan

Mooi gegeven is dat van elke bundel er  €2,50 naar Alzheimer Nederland gaat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s