Recensie : de laatste vier dagen, auteur Gemma Geurts

de laatste vier dagen9789044840629/2021

Auteur Gemma Geurts, uitgeverij  Clavis young adult 

Gemma Geurts volgde een opleiding tot kleuterleidster en ging op latere leeftijd MO Pedagogiek studeren. Daarna volgde ze de studie historische pedagogiek aan de universiteit.  Ze werkte als docent in het basisonderwijs en hoger beroepsonderwijs, was onderwijsontwikkelaar en beleidsadviseur. Het verhalen schrijven nam grotere vormen aan en ze is nu fulltime auteur.

“ de laatste vier dagen “ is een historische young adult roman die zich afspeelt in het jaar 1222 in Occitanië, in Zuid Frankrijk.  Djibriël d’Al Karaouine is net afgestudeerd als rechtsgeleerde en heelmeester. IN opdracht van de koning van het Spaanse León trekt hij naar Faula Farrs, een land in de Franse Pyreneeën.  ( Faula Fars is een verbastering van farce wat een klucht of grap betekent en faula betekent fabel, een goede keuze daar de alwetende verteller een hond is en er net als een fabel een spiegel wordt voorgehouden aan de mens).

 Faula Farrs staat onder bewind van een kindskoning. Als adviseur wil Djibriël wil hij deze koning laten voorkomen dat de rooms-katholieke inquisitie diens land onder de voet loopt. Het land is verwikkeld in een ideeënstrijd over gelijkheid, geloof en vrijheid van denken. Hij snapt niet dat mensen zich laten leiden door een God.  Het verhaal gaat van start als hij gevangen zit en nog vier dagen bedenktijd heeft. Vier dagen om zich te bekeren tot het rooms-katholicisme anders zal de inquisitie hem op de brandstapel zetten.

Voor liefhebbers van historische romans is dit een mooi verhaal. Het is geïntroduceerd als young adult , leeftijd 15 plus. Het is een dikke pil, bijna 400 pagina’s en je moet er wel even inkomen. In het eerste stuk wordt veel informatie gegeven en moet je even in de sfeer komen van de tijdsperiode. De vertelwijze is wat uitgebreid maar op een langzaam kabbelend tempo zodat je er wel in komt. Voor ongeduldige lezers of lezers die van actie houden zal dit heel wat vergen van hun concentratieboog. Maar het is de moeite zeker waard om door te lezen.

De auteur heeft gekozen voor een onwetende verteller in de vorm van de hond, Lupo. Lupo vertelt aan zijn dochter het verhaal van de laatste vier dagen van zijn baasje tot aan de belangrijke beslissing die zijn baasje nemen moet.

 Hij is zijn baasje Djibriël trouw, zoals een hond betaamt. Daarnaast heeft een hond drie belangen ( aldus de auteur) en dat is zijn baasje beschermen, eten en teefjes dekken. Deze prioriteiten staan dan ook bij Lupo hoog in het vaandel en vanuit dat oogpunt vertelt hij het verhaal. Een hond heeft andere belangen dan een mens en kan daarom neutraal het verhaal vertellen. ( een onwetende verteller in plaats van een alwetende verteller aldus de auteur). En door de onwetendheid van de hond kan hij onderwerpen als geloof en vrijheid van denken anders verwoorden, zonder vooringenomen mening.

Zoals gezegd een heel uitgebreid, soms wat traag vertelt, verhaal over een interessante en tot de verbeelding sprekende tijdsperiode. Fictieve verhalen tegen een historisch tijdsbeeld zijn wel verhalen die ik graag lees.  De originele insteek door een hond het verhaal te laten vertellen geeft een heel ander verhaal dan ik had verwacht. Origineel maar af en toe miste ik toch wat diepgang in de andere karakters. Wat toch jammer was want er is ruimte zat in dit lange verhaal omdat er in te kunnen verwerken. Aan de ene kant wel leuk om de mensen op deze manier te laten zien maar zo leeg als sommige karakters hierdoor overkomen was soms niet al te geloofwaardig.  Na het lezen van een interview van de auteur waarbij ik de betekenis van de naam Faula Farrs leerde verklaarde het wel die leegheid maar er had toch meer uit de karakters kunnen worden gehaald waardoor het tempo misschien wat hoger kon in het verhaal.

De schrijfstijl is prima passend bij de doelgroep, 15 plus, maar door de inhoud en het wat trage tempo wel een uitdaging voor de jonge lezer.

Hou je van historische romans met een originele insteek is dit zeker een

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s