” het dinomeisje ” Vanna Vinci

dinomeisje978904484840865/2021

Vanna Vinci , vertaling Veerle Willems, uitgeverij Clavis

Vanna Vinci is een Italiaanse illustrator/auteur. Ze schreef/illustreerde onder andere graphic novels voor zowel jeugd als volwassenen en er zijn begin dit jaar nu ook twee prentenboeken van haar hand verschenen “dinomeisje” en “ dinomeisje en het mysterieuze ei “.  Verhalen voer een klein meisje die, zoals je al zult vermoeden, helemaal weg is van dino’s.  Ik las het eerste deel ‘ dinomeisje’ waarbij we kennis maken met Vannina.

Vannina ziet er uit als een onschuldig en beleefd, lief meisje. Ze is ook heel goed in het opzetten van haar brave-meisjes-gezicht. Terwijl iedereen denkt dat ze braaf is denkt ze aan heel iets anders.  Ze denkt namelijk alleen maar aan dinosaurussen. Ze leest er boeken over, kijkt naar programma’s over deze reuzen en tekent alleen maar dinosaurussen. Haar favoriete knuffel is een ook een dino, van pluche. Als ze verkleedt naar school gaat als dinosaurus wordt ze door een stel pestkoppen uitgelachen want dinosaurussen zijn uitgestorven. Als ze later in bed ligt denkt ze maar aan één ding :  ‘ wat als ik een toverwoord heb dan kan ik dinosaurussen terug toveren “ !.

Vanna Vinci heeft een aparte tekenstijl die ik zeker wel kan waarderen. Realistisch en donkere, maar wel warme, kleuren. De afbeeldingen zijn groot en zonder veel bijzaken waardoor je niet afgeleid word terwijl je het verhaal beleeft.  De tekst past qua taalgebruik prima bij kinderen vanaf vier a vijf jaar en is prettig om voor te lezen.

Ogenschijnlijk een fantasie verhaal, wat die dino’s zijn immers uitgestorven, maar er zit best veel in.  Over pesten, en op jezelf zijn, je een beetje alleen voelen maar steun vinden bij je fantasievrienden. Je zelfvertrouwen vinden en ondertussen ook een avontuur beleven. Want het is best stoer als je als meisje gewoon vast houd in wat jij leuk vind en niet te zwichten voor de groepsdruk. Angsten worden overwonnen en hoewel het allemaal een droom lijkt komt ze aan het einde van het verhaal iets tegen in de tuin. Maar ja, hoe dat verder gaat lezen we denk pas in het volgende boek over dit stoere meisje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s