” hersenen willen lezen ” Erik Scherder

download (2)9789025313357/2021

Erik Scherder , uitgeverij  Antheaeum-Polak & Van Gennep

Erik Scherder is denk de bekendste hoogleraar neuropsychologie van Nederland. Hij volgde een studie fysiotherapie, daarna een studie psychologie met als specialisatie neuropsychologie. Hij is verbonden aan de Vrije Unitversiteit van Amsterdam maar bij het grote publiek vooral bekend door zijn lezingen en televisieoptredens waarin hij aan een groot publiek de wereld van het brein toegankelijk maakt. Hij was gast bij het televisieprogramma ‘ de wereld draait door ‘ en maakte afleveringen voor DWDD Univerisity, waarin het functioneren en stoornissen van het brein centraal stonden.  In 2014 verscheen zijn boek ‘ laat je hersenen niet zitten’ over bewegen en de invloed hiervan p je hersenen.  Later zullen meerdere titels verschijnen waaronder ook één over muziek en het brein ( singing in the brain)  en nu het boekje over lezen en de invloed op je brein.

Lezen daagt je uit, maakt je slimmer, geeft je energie en stimuleert én dat willen je hersenen.  Er zijn studies naar gedaan en in dit boekje geeft  Scherder de uitkomsten hiervan en wat lezen dus met je brein doet. Niet alleen bewegen is goed voor je hersenen, dus fysiek bezig zijn , maar ook zeker mentaal trainen en bezig houden is goed voor de mens.  Dus een beetje boekennerd wordt nu helemaal blij want bij elk boek wat je verslind ben je goed bezig en vanaf nu dus wetenschappelijk onderbouwd kan je gewoon gaan shoppen en dat boek aanschaffen ( ook al heb je nog een hele stapel liggen).

Het boekje is een klein pocket van nog geen 95 pagina’s waarvan de laatste vijf bronvermeldingen zijn van de geraadpleegde literatuur.

Na een korte inleiding volgen er zeven hoofdstukken en een nawoord. Een stukje anatomie van de hersenen en welke hersengebieden je gebruikt en waarmee. Daarnaast voorbeelden uit de praktijk, verwijzingen naar onderzoeken en daaruit getrokken conclusies.  Over screentime en gewone boeken lezen, over samen lezen en voorlezen, over het e-boek en over wat als lezen moeilijk is en analfabetisme.Een zeer uitgebreide inhoud voor zo’n klein boekje. Maar het dekt de lading en had zeker niet dikker gehoeven.

Alles staat er in wat er in zou  moeten staan. Doordat Scherder schrijft zoals hij verteld vlieg je door het boekje heen. Ik hoor hem bijna voorlezen als ik het boekje lees en daardoor voel ik bijna het enthousiasme van deze bevlogen man.  Sommige  objectieve stukjes zouden wat taai kunnen zijn maar door de manier waarop Scherder het op papier heeft gezet hoef je geen kennis te hebben van het brein om het te  begrijpen.

Kortom goed leesbaar en leuk tussendoortje. Lekker laten slingeren zodat de titel zichtbaar is voor degene die zucht als je weer met je neus in een boek zit, zodat die kan bedenken dat je heel goed bezig bent. Want je hersenen willen nu eenmaal lezen !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s