” Welkom, mijn Prooi, en andere verhalen van de Cirkelzee” Tais Teng

omslag Welkom front LR9789078437871/2021

Tais Teng, uitgeverij Macc

Aangetrokken door de illustraties op de cover, zowel voor – als achterzijde zijn heel mooi, en de aantrekkelijke duistere titel zwichtte ik weer voor een verhalenbundel van Tais Teng. Ik las in mijn jeugd al ( korte ) verhalen van hem en nog niet zolang geleden las ik de bundel “ de Ring van Ardek”. Voor mij is deze auteur een topper aangaande korte, mysterieuze verhalen.

Voor ik van start ging had ik wat gemengde gevoelens over deze bundel. Hoewel verschenen in de serie ‘ vampieren & demonen ‘ werd er in de promotie gesproken over de sfeer van de verhalen van 1001 nacht. Oosterse sprookjes waar ik zelf niets mee heb. Ik hoef geen geesten uit de lamp, een Scherezade die verhalen verteld aan een sultan en Djinns die te pas en te onpas rondhuppelen. Niet echt een leesomgeving waarin ik mij zou willen verliezen maar ik dacht ik laat mij maar verrassen. Even uit mijn comfortzone en eigenlijk puur op naam van de auteur toch begonnen met lezen.

Zeventien korte verhalen van de Cirkelzee. Waarvan veertien nieuwe verhalen. Slechts 1 illustratie in het begin van het boek, waarbij een dame je aanstaart en daarboven een kleine kaart van het gebied waar de Cirkelzee zich zou moeten bevinden. Van mij hadden er meer illustraties in gemogen want ze zijn erg mooi, zoals eerder gezegd. De Cirkelzee ligt in het Midden-Oosten. Een zee met magie. Wat zich uitstekend zou lenen voor boeiende illustraties.

Voordeel van korte verhalen is dat je de bundel makkelijk na een verhaal weg legt of dat je het oppakt en een willekeurig verhaal kan starten.  De karakters komen wel soms weer voorbij in de verhalen maar ze zijn stuk voor stuk zelfstandig te lezen. De verhalen hebben allen een prima start, uitwerking en afsluiting.

Mijn favoriet is ‘schelpenwoorden, zeewiertaal ‘ dat het voor mij de nodige horrortwist die ik altijd kan waarderen in de verhalen van deze auteur.

In alle verhalen weet de auteur een setting te weergeven waarbij je de hete zon in je nek voelt en het zand schuurt tussen je kleding. De beeldende omschrijvingen trekken je  mee in de sferen van de verhalen.

Hierbij gaat er soms wel wat aan het verteltempo verloren en persoonlijk vond ik dat jammer. Het had van mij iets minder gemogen om sneller in het verhaal te zitten. De naamkeuze van de karakters passen prima bij de verhalen maar waren voor mij soms een struikelblok. Kortom in plaats van te verdrinken in de magie van de Cirkelzee viel ik wat struikelend het boek binnen. Ook had ik niet het gevoel dat de verhalen blijven hangen na het lezen en dat vond ik wel jammer. Ondanks mijn persoonlijke belemmeringen prima verhalen voor de liefhebber.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s